Трилиони се спремаја у ЕУ кухињи за кризни фонд

Европски лидери разматрају план вриједан више трилиона евра за кризни фонд еврозоне посредством Европске централне банке (ЕЦБ), изјавио је данас извор из ЕУ. Извор близак овим разговорима потврдио је да план постоји, али да још није донијета одлука о укупном обиму суме. Према извјештају медија у Вашингтону, на недавном састанку Међународног монетарног фонда у америчкој […]

понедељак, септембар 26, 2011 / 11:53

Европски лидери разматрају план вриједан више трилиона евра за кризни фонд еврозоне посредством Европске централне банке (ЕЦБ), изјавио је данас извор из ЕУ.

Извор близак овим разговорима потврдио је да план постоји, али да још није донијета одлука о укупном обиму суме.

Према извјештају медија у Вашингтону, на недавном састанку Међународног монетарног фонда у америчкој пријестоници званичници су сугерисали да би Фонд за европску финансијску стабилност (ЕФСФ) могао бити помогнут преко ЕЦБ како би се дошло до два трилиона евра потребна за финансирање Италије и Шпаније.

"Потребно је да изградимо мост и мислим да би тај мост могао да буде развијен на основу тренутне реформе Фонда за европску финансијску стабилност и као дио сљедеће фазе коју разматрамо за повлачење ресурса Фонда како би имали више средстава и самим тим јачи финансијски зид за подршку земљама чланицама", рекао је европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен током викенда.

Овај план подразумијева и масивну рекапитулизацију банака за коју ће бити потребно неколико десетина милијарди евра, које би требало да прикупе саме финансијске институције и, уколико буде потребно, државе или ЕФСФ.

Британски дневник "Дејли телеграф" наводи да би, заузврат, за сагласност за сличан програм, који тренутно смишљају њемачки и француски званичници, Берлин захтијевао од Грчке да оде под "контролисани банкрот" унутар еврозоне.

Међутим, портпарол француске делегације у ЕУ Гаел Вејсир рекао је да сличан план о банкроту "сигурно није" у припреми.

"Јавно смо говорили да нема потребе за рекапитулизацијом француских банака и проглашењем банкрота Грчке", рекао је Вејсир

Он није могао да потврди нити негира извјештаје о финансијском плану вриједном више трилиона евра.Оставите одговор