Три деценије Друге семберске бригаде ВРС

Код Централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске у Бијељини данас је служен помен за 138 погинулих бораца Друге семберске бригаде и обиљежено 30 година од њеног оснивања.

понедељак, јун 6, 2022 / 14:29

Генерал Војске Републике Српске у пензији Перо Млађеновић, који је и један од ратних команданата Друге семберске бригаде, рекао је новинарима да је ова бригада на данашњи дан 1992. године кренула да исписује најсјаније странице историје српског народа на овим просторима заједно са другим бригадама Војске Републике Српске.

Млађеновић је истакао да је ова бригада извршила свој задатак тачно на вријеме, у потпуности и без поговора, а на свој ратни пут кренула је на челу са командантом ове бригаде, мајором Благојем Гавриловићем, који више није међу живима.

Он је истакао да је зона одговорности ове бригаде била 42 километра.

"Српски народ је уградио дио своје душе у темеље Републике Српске и зато је она вјечна и наша једина отаџбина", поручио је Млађеновић.

Начелник Штаба ратне јединице Друге семберске лаке пјешадијске бригаде Мирослав Бобић каже да је ова бригада била највећим дијелом распоређена на брчанском подручју, а дијелом својих снага била је активна и на цијелом
простору Републике Српске.

Он истиче да је бригада имала око 4.200 бораца, од којих 550 рањених и 138 погинулих.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је значај ове бригаде био у томе што је штитила коридор живота од непријатеља и спријечила прекид комуникације Бијељина-Брчко и Бијељина-Лопаре.

Остојић је нагласио да је њен значај био у томе што није изгубила ниједам метар своје одговорности у оквиру тадашњег Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске.

Он је овим поводом указао да се држава још није одужила борцима Војске Републике Српске и да сви заједно треба да раде на пољшању статуса борачких категорија.

Вијенце су положиле делегације Друге семберске бригаде, борачких организација Републике Српске и града Бијељина, градоначелник и предсједник Скупштине града Љубиша Петровић и Александар Ђурђевић, представници Друге посавске бригаде, специјалних ратних јединица "Гарда пантери", "Пеша" и "Мандини лавови", Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ и бројних удружења.

Након помена и полагања вијенаца, услиједио културно-умјетнички програм.Оставите одговор