11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Tребиње: Основана фондација "Свети Вукашин"

На Црквини изнад Требиња синоћ је озваничен почетак рада добротоворне Фондације "Свети Вукашин", која ће прикупљати новац за мајке Херцеговине које рађају треће и свако наредно дијете, као и за помоћ породицама које немају дјецу. Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изразио је наду да ће добротворна Фондација бити најуспјешнији пројекат у коме је до […]

субота, август 20, 2011 / 09:54

На Црквини изнад Требиња синоћ је озваничен почетак рада добротоворне Фондације "Свети Вукашин", која ће прикупљати новац за мајке Херцеговине које рађају треће и свако наредно дијете, као и за помоћ породицама које немају дјецу.

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изразио је наду да ће добротворна Фондација бити најуспјешнији пројекат у коме је до сада учестовао и најавио да ће сваке године овој фондацији донирати средства.

"Српски национални корпус угрожен је чињеницом да је природни прираштај готово забрињавајући и ако се трендови из посљедњих десет година буду настављени, 50-их година 21. вијека у Српској умјесто око 1,2 милиона људи живјети непуних 600 хиљада", упозорио је предсједник Додик.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да је "рађење најдубљи израз људске несебичности и задужбина цркви и Богу, јер је свако ново биће црква господња на земљи".

"Свака жртва у Херцеговини треба да буде замијењена новим животом, морамо подржати живот, а не смрт, јер је то најјачи и најсмјелији, библијски и дубоко људски одговор на страдање и патњу", истакао је владика Григорије.

Он је додао да није случајно што је рад добротворне фондације озваничен на Преображење. "Ова земља је, упркос страдањима, богата и плодна животом и свјетлошћу и зато смо се окупили на овај велики празник да би на Црквини, херцеговачком Тавору, преобразили прошлост у будућност, јауке и плач у смијех, страдања у радост, смрт у живот, а заборав у сјећање", истакао је владика Григорије.

Умировљени епископ Атанасије је истакао да је "Херцеговина земља живога Божијег народа у којој је жив Бог, па је зато жив и народ". "Ова земља је жива и живјеће и зато се требамо борити за дјецу, брак и продужење живота", поручио је владика Атанасије.

Градоначелник Београда Драган Ђилас, који је синоћ присуствовао свечаности озваничења рада Фондације "Свети Вукашин", подсјетио је да је Београд у посљедњу годину дана добио стотину беба, захваљујући финансирању друге вантјелесне оплодње паровима који нису могли имати дјецу.

"Верујем да ће Фондација `Свети Вукашин` имати такав успјех у Херцеговини", нагласио је Ђилас.

Оснивању Фондације "Свети Вукашин" , која носи име по страдалнику из хецеговачког села Клепци, осим великодостојника Српске православне цркве и представника херцеговачких и сусједних црногорских општина, присуствовали су и премијер РС Александар Џомбић, министри Петар Ђокић и Нада Тешановић, прослављени режисер Емир Кустурица, глумци Драган Бјелогрлић и Бранислав Лечић, кошаркаш Дејан Бодирога, бројни гости из РС и Србије, као и Херцеговци који живе у иностранству.Оставите одговор