Требиње одало почаст Срђану Алексићу

Представници власти у Требињу и породица данас су прислужили свијеће и положили цвијеће на споменик Срђану Алексићу који је прије двадесет година изгубио живот, бранећи пријатеља Бошњака од пијаних војника који су га напали. Срђанов отац Раде каже да двије деценије живи са празнином што је изгубио најближег, али је поносан на Срђанов људски гест […]

недеља, јануар 27, 2013 / 17:03

Представници власти у Требињу и породица данас су прислужили свијеће и положили цвијеће на споменик Срђану Алексићу који је прије двадесет година изгубио живот, бранећи пријатеља Бошњака од пијаних војника који су га напали.

Срђанов отац Раде каже да двије деценије живи са празнином што је изгубио најближег, али је поносан на Срђанов људски гест јер је поштовао само човјека, без обзира на вјеру и нацију.

"Срђаново име постало је синоним доброте и части које се поштује, а за мене је Срђан остао двадестшестогодишњи младић који је у пуној снази и зрелој младости жртвовао живот за човјека", истиче Раде Алексић након што је прислужио свијећу на гробу сина у Подгљивљу.

Он напомиње да на његову адресу годинама стижу поруке и писма људи из цијелог света који су поносни на Срђаново дјело.

Раде каже да му је много важније да дјело његовог сина цијене његови суграђани, него да нека улица у Требињу носи име Срђан Алексић.

"Ако моји суграђани воле Срђана и његово дјело онда је он њихов. Обиљежја су споредна ствар у односу на осјећања", сматра Раде.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић истиче да је поносан на суграђанина Срђана Алексића који је, како је навео, иако тада веома млад показао врлину коју ријетко ко посједује и жртвовао свој да би спасио туђи живот.

Он је рекао да ће локална власт разматрати могућност постављања адекватног обиљежја са Срђановим именом.

Срђанов гроб, поводом двадесетогодишњице од његове смрти, посјетила је и делегација из Црне Горе, који су истакли да би ускоро и једна улица у Подгорици требало да носи Срђаново име.

Трагедија се догодила 21. јануара када је Срђан, тада двадесетшестогодишњи младић, пролазећи требињском пијацом угледао како четворица српских војника малтретирају његовог комшију и пријатеља Алена Главовића.

Он је покушао да спаси пријатеља али је од задобијених удараца пао у кому и шест дана касније преминуо у требињској болници.

Један од четворице нападача погинуо је на ратишту, док су остала тројица осуђени на по двије године и четири мјесеца затвора.

Ален Главовић живи и Шведској, али сваког љета долази у Требиње и обилази Срђанов гроб и његовог оца.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је Срђана Алексића "Орденом части РС са златним зрацима".

У спомен на Срђанов гест установљена је и новинарска награда за професионално извјештавање о маргинализованим и рањивим групама.

Неколико улица у градовима Србије и БиХ носи име Срђана Алексића, док се Спортски терени у Требињу зову по овом храбром Требињцу.

Радио телевизија Србије је 2007. године снимила и емитовала документарни Филм о Срђану Алексићу, а редитељ Срдан Голубовић снимио је филм инспирисан херојством овог младића.

На дан Државности Србије 15. фебруара 2012. Срђан Алексић је постхумно одликован златном медаљом Милош Обилић за испољену храброст и дјело личног херојства.

Срђану Алексићу постхумно је додијељена и Повеља Хелсиншког комитета за људска права у БиХ.

Повезано:Оставите одговор