Трампов преседан: САД отварају амбасаду у Јерусалиму

Премјештање Амбасаде САД у Јерусалим је "неопходан услов" за трајан мировни споразум Израела и Палестинаца, рекао је данас амерички мировни преговарач за Блиски исток Џејсон Гринблат.

понедељак, мај 14, 2018 / 09:17

Амерички званичници дошли су у Јерусалим поводом данашњег пресељења Амбасаде САД из Тел Авива, што је потез који су израелске власти поздравиле, а палестинске осудиле.

"Пресељење наше Амбасаде одавно касни и то није одступање од наше снажне привржености постизању трајног мировног споразума", написао је Гринблат на "Твитеру".

Израел је заузео источни дио Јерусалима у рату 1967. године, а потом га припојио својој територији, што међународна заједница није никада признала.

Палестинци желе да Јерусалим буде главни град њихове будуће државе и пресељење Амбасаде САД виде као потез који нарушава позицију Америке као непристрасног мировног посредника.

Саеб Ерекат, савјетник палестинског предсједника Махмуда Абаса, оштро је критиковао одлуку предсједника САД Доналда Трампа о отварању Амбасаде у Јерусалиму и рекао да је америчка администрација "заснована на лажима".

Ерекат је рекао радију "Глас Палестине" да је Трамп прекршио обећање да ће се уздржати од премјештања Амбасаде да би дао шансу миру. Еркат је додао да Вашингтон "више није партнер".

Главни секретар јапанског кабинета Јошихиде Суга рекао је данас да "Јапан брине да би овај потез могао да отежа мировни процес за Блиски исток или да доведе до ескалације тензија".

Израелска војска: Палестинци не прилазите зиду!

Израел је упозорио данас становнике Газе да ће ризиковати своје животе уколико приђу граници током планираног масовног протеста.Војска је у лецима које су авиони данас бацил

и нагласила да ће "дјеловати против сваког покушаја да се нанесе штета безбједносној огради, израелским војницима или цивилима".

Покрет "Хамас", који влада Појасом Газе, очекује да ће неколико десетина хиљада Палестинаца учествовати у данашњем протестном маршу и наговијестио да је могуће пробијање ограде.

Марш је дио кампање за прекид десетогодишње блокаде Газе, али и протест поводом данашњег отварања Амбасаде САД у Јерусалиму, пренио је АП.

Од марта су 42 палестинска демонстранта изгубила животе, а више од 1.800 их је рањено у интервенцијама израелске војске током протеста на граници.Оставите одговор