Тирана – Подгорица примјер за сарадњу у региону

Црногорско-албански односи одличан су примјер добросусједства и модел успјешне сарадње у региону којим пружају најбољи допринос његовом развоју и стабилности, оцијенили су данас у Тирани министри иностраних послова Црне Горе Милан Роћен и Албаније Едмондо Хаџинасто. Роћен је, на позив Хаџинаста, боравио у званичној посјети Албанији са чијим је званичницима разговарао о унапређењу билатералних односа, […]

понедељак, јун 6, 2011 / 20:20

Црногорско-албански односи одличан су примјер добросусједства и модел успјешне сарадње у региону којим пружају најбољи допринос његовом развоју и стабилности, оцијенили су данас у Тирани министри иностраних послова Црне Горе Милан Роћен и Албаније Едмондо Хаџинасто.

Роћен је, на позив Хаџинаста, боравио у званичној посјети Албанији са чијим је званичницима разговарао о унапређењу билатералних односа, европских и евроатлантских интеграција и о регионалној сарадњи.

Хаџинасто је указао на многобројне могућности јачања веза између Црне Горе и Албаније, посебно у области саобраћајне инфраструктуре, туризма и енергетике, саопштено је из црногорске Владе.

Он је нагласио да веома добре политичке контакте треба искористити за интензивирање економске сарадње, у обостраном интересу.

Говорећи о европским и евроатлантским интеграцијама, Хаџинасто је поновио пуну подршку Албаније чланству Црне Горе у НАТО и нагласио значај даљег процеса проширења ЕУ на све земље региона.

Роћен је пренио посвећеност Црне Горе изградњи најбољих односа, наводећи да је то предуслов европске и евроатлантске будућности.

Он је захвалио на подршци коју Албанија пружа напретку Црне Горе ка НАТО-у и пренио спремност за сарадњу са Албанијом у приближавању ЕУ.

Роћен и Хаџинасто разговарали су и о иновирању Споразума о узајамним путовањима грађана који ће ускоро прелазити границу само са биометријском личном картом, о отварању нових граничних прелаза, побољшању постојећих путева и изградњи нових, као и о сарадњи у области енергетике.

Током боравка у Тирани, Роћен се састао и са предсједником албанске Владе Салијем Беришом коме је пренио позив премијера Игора Лукшића да посјети Црну Гору до краја године, што је Бериша прихватио.

Бериша је поновио безрезервну подршку Албаније што бржем приступању Црне Горе НАТО-у и пренио спремност за унапређење билатералне сарадње у свим областима од заједничког интереса.Оставите одговор