Tихић од "голуба" до "јастреба"

ПРАГ – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је Сулејман Тихић, од када је поново изабран за предсједника СДА, преко ноћи промијенио политику и од "голуба постао јастреб". "Од оног који се договарао, учествовао у прудском процесу и разним другим компромисима, он је постао човјек који је јако заоштрио своју позицију. […]

петак, август 28, 2009 / 12:51

ПРАГ – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је Сулејман Тихић, од када је поново изабран за предсједника СДА, преко ноћи промијенио политику и од "голуба постао јастреб".

"Од оног који се договарао, учествовао у прудском процесу и разним другим компромисима, он је постао човјек који је јако заоштрио своју позицију. Очигледно је пуном брзином улетио у предизборну кампању", рекао је Радојичић, коментаришући најаву изласка СДА из Савјета министара уколико у предвиђеном року не буде изабран министар безбједности БиХ.

Радојичић је истакао да је јасно да је Тихићева позиција у јавном мњењу у ФБиХ прилично лоша, и да он сада покушава, радикализацијом свог и става своје странке, годину дана прије избора полако да прикупља поене.

"Очекујем да ће он ову цијелу годину која је пред нама, до избора, за шта год се кандидовао, играти јастреба, неспреман за било какве компромисе и договоре", нагласио је Радојичић у телефонској изјави из Прага, наводећи да нагло радикализовање положаја СДА види у контексту предизборне кампање.

Радојичић, који је и потпредсједник СНСД, рекао је да би проблем именовања у домену Савјета министара БиХ могао да буде ријешен према моделу који је успостављен у дипломатији.

"Према том принципу, и за именовања у домену Савјета министaра требало би направити сличан договор о томе која су кључна мјеста на којима мора бити ротација, а на којима би се могао успоставити неки други принцип, односно именовање према конкурсу или нешто друго", истакао је Радојичић.

Он је нагласио да би СНСД волио да се постигне договор о одређеним именовањима у пакету, а не само појединачним именовањима, која не рјешавају проблем.

Радојичић сматра да би требало раздвојити именовања на различита мјеста, а која су протеклом периоду била трпана у исти кош.

"Не може се ставити именовање у Управи за индиректо опорезивање и Централној изборној комисији (ЦИК) у исти кош, јер у ЦИК важи принцип ротације према закону, нити у исти кош можете ставити мјеста у судству и туижилаштвима, јер они имају свој принцип именовања", рекао је Радојичић.

СДА је јуче најавила да ће се повући из Савјета министара БиХ уколико у законском року и на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ 16. септембра не буде именован министар безбједности БиХ.

Ова странка је предложила нацрт споразума о етничкој заступљености на главним позицијама у институцијама БиХ који би садржавао етничку структуру државе утврђену на попису становништва из 1991. године.Оставите одговор