РС: Карцином узрок смрти код 20 одсто умрлих

БАЊА ЛУКА – Небрига за заштиту животне средине и употреба великих количина пестицида, вјестачких боја, адитива, заслађивача, емулгатора, те тешких метала у прехрамбеној индустрији, довела је до повећања броја обољелих од карцинома који је у Републици Српској узрок смрти код 20 одсто умрлих, изјавио је члан Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини РС […]

петак, 28 августа, 2009 / 10:15

БАЊА ЛУКА – Небрига за заштиту животне средине и употреба великих количина пестицида, вјестачких боја, адитива, заслађивача, емулгатора, те тешких метала у прехрамбеној индустрији, довела је до повећања броја обољелих од карцинома који је у Републици Српској узрок смрти код 20 одсто умрлих, изјавио је члан Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини РС Раденко Ђурица.

"Потребно је појачати све врсте контроле животних намирница, те едуковати кадар и јачати лабораторијски систем. Тренутно се у установама за контролу хране не ради прописани број контрола узорака на хемијске, биолошке и радиолошке елементе", рекао је Ђурица.

Он је нагласио да се у РС налазе само двојица специјалиста санитарне хемије, а да нема ниједног токсиколога и истакао да мало запослених у инспекцији не може да стигне на свако мјесто и да узоркује све артикле.

Ђурица истиче да Институт за заштиту здравља нема ни хромотограф, апарат који ће дати све податке о микротоксинима, пестицидима и свим другим органским загађењима.

"За квалитет хране коју конзумирају одговорни су и сами потрошачи. Они морају обратити пажњу на квалитет, рок трајања, мјесто гдје купују. Код нас има доста квалитетне хране у продаји, али она је скупа. Народ купује храну сумњивог квалитета, јер нема довољно новца, док они који имају довољно новца могу да воде рачуна о исхрани", рекао је Ђурица.

Говорећи о воћу и поврћу на нашем тржишту, Ђурица каже да се овдје може наћи доста плодова насталих из генетички модификованог сјемена за чије његовање потребно више хемије које уношењем у организам узрокује карциноме и мутагена дејства.

"Према квалификацији Свјетске здравствене организације, карцином језика, једњака, жучи, јетре, танког и дебелог цријева, те грлића материце су карциноми који су посљедица хигијенски неисправне хране", наглашава Ђурица.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац рекао је да су Агенција за исправност хране и Институт за заштиту здравља недавно објелоданили да је пронађено девет неисправних узорака хране, али не и које и шта је с тим урађено, односно да ли су те намирнице већ поједене.

Говорећи о генетски модификованој храни, Усорац је рекао да се она налази на тржишту цијеле БиХ, те да у смрзнутом месу долази све и свашта.Оставите одговор