Тихић: Ја сам добар, дошао сам у Београд

БЕОГРАД – Предсједавајући Дома народа Парламента Босне и Херцеговине и предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић долази данас у дводневну посјету Србији на челу високе партијске, али и државне делегације. Тихић ће се предсједником Србије Борисом Тадићем и другим високим званичницима Србије разговарати о унапређењу билатералних односа и регионалне сарадње, рјешавању отворених питања и унапређењу […]

уторак, јун 15, 2010 / 11:49

БЕОГРАД – Предсједавајући Дома народа Парламента Босне и Херцеговине и предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић долази данас у дводневну посјету Србији на челу високе партијске, али и државне делегације.

Тихић ће се предсједником Србије Борисом Тадићем и другим високим званичницима Србије разговарати о унапређењу билатералних односа и регионалне сарадње, рјешавању отворених питања и унапређењу економске сарадње, најавила је СДА.

Лидер СДА, кога неки виде као умјереног бошњачког вођу и који се први од сарајевских званичника поклонио и српским жртвама рата у БиХ, у интервјуу Танјугу критиковао је, пред посјету Београду, власти у Сарајеву због одсуства комуникације са Србијом и истакао да би контакти требало да буду много чешћи.

„Четири године немамо службених посјета у Београд и из Београда у Сарајево. У БиХ, за то сносе одговорност и Предсједништво и Вијеће министара. Колико знам предсједник Тадић је давао иницијативе и он је желио да се сједне, да се разговара”, казао је Тихић.

Лидер СДА и предсједавајући Дома народа Парламента БиХ у Београд долази непуне три недеље после отказивања посјете Хариса Силајџића, којег је критиковао што је, после помака учињеног Истамбулском декларацијом, отказао посјету Београду – пошто му није омогућено да у затвору посјети Илију Јуришића, који је првостепено осуђен на 12 година због напада на ЈНА у Тузли, 1992.године.

По мишљењу Тихића, Истанбулска декларација, коју су Тадић и Силајџић потписали у Анкари, „добра је основа за сарадњу између наших земаља”, упркос томе што је нису подржали сви чланови Председништва.

„И сад имамо проблем и у БиХ и немамо службене посјете Београду. Плус кад се томе дода и условљавање посјете посјетом Јуришићу… То је популизам. Популистичка политика. Јуришићу се могло више помоћи да се сједило са предсједником Тадићем и разговарало. И да су разговарали наши ресорни министри и тужиоци, а не на овај начин, посјетом у затвору. И разним изјавама”, рекао је он.

Тихић се недавно нашао на удару сарајевских исламских вођа, али и шире јавности због изјаве да се у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992, приликом напада на колону ЈНА која се повлачила из града, десио злочин.

Тихића – наследника Алије Изетбеговића на челу СДА – у Београду ће примити, осим предсједника Тадића, предсједница Скупштине Славица Ђукић Дејановић, министри спољних и унутрашњих послова, Вук Јеремић и Ивица Дачић, и градоначелник Драган Ђилас.

Истовремено, премијер Србије Мирко Цветковић разговараће са премијером Федерације БиХ Мустафом Мујезиновићем, док ће министар Дачић имати одвојен сусрет са министром безбједности БиХ Садиком Ахметовићем.

Поред Београда, делегација СДА ће посјетити и Нови Пазар, гдје је планиран сусрет с министрима Сулејманом Угљанином и Расимом Љајићем и представницима Бошњака у Скупштини Србије. У оквиру посјете Новом Пазару 16. јуна, представници СДА посјетиће и руководство СДА Санџака, градоначелника Новог Пазара, Државни универзитет и Бошњачко национално веће.

У делегацији СДА биће замјеник предсједника странке Асим Сарајлић, министар безбједности БиХ и потпредсједник СДА Садик Ахметовић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић, потпредсједник СДА и РС Адил Османовић, члан Предсједништва СДА и потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо, премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић и предсједник Асоцијације младих, члан Предсједништва и портпарол СДА Салмир Каплан.Оставите одговор