Беким Фехмиу извршио самоубиство

БЕОГРАД – Глумац Беким Фехмиу пронађен је данас мртав у свом стану на Звездари, речено је агенцији Бета у Министарству унутрашњих послова. Познати глумац Беким Фехмију (74) нађен је данас мртав у свом стану на Звездари, потврдио је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић. Дачић је рекао да се претпоставља да је ријеч о самоубиству […]

уторак, 15 јуна, 2010 / 18:03

БЕОГРАД – Глумац Беким Фехмиу пронађен је данас мртав у свом стану на Звездари, речено је агенцији Бета у Министарству унутрашњих послова.

Познати глумац Беким Фехмију (74) нађен је данас мртав у свом стану на Звездари, потврдио је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да се претпоставља да је ријеч о самоубиству јер је пуцано из пиштоља који је регистрован на Фехмијуово име.

Беким Фахмиу је рођен 1. јуна 1936. године у Сарајеву. Студирао је Факултет драмских умјетности у Београду до 1960. године, у класи професора Мате Милошевића.

Прославио се улогом Боре у филму "Скупљачи перја". Међу запаженијим улогама су и улога васпитача Жарка у филму "Специјално васпитање", као и Халил-бега у филму "Рој" за коју је добио награду на фестивалу у Пули.

Поред Југославије, глумио је и у другим европским државама, посебно Италији. Имао је дугогодишњи уговор са италијанским режисером Дином де Лаурентисом и сарађивао са Џоном Хјустоном, Авом Гарднер, Дирком Богартом и Шарлом Азнавуром.

Покушао је и у америчкој кинематографији, али филм "Авантуристи" из 1971. године у коме је глумио, критика није добро примила.

У априлу 2001. године је у издању Самиздата Б92 објавио књигу успомена "Блиставо и страшно".

Био је ожењен колегиницом Бранком Петрић са којом има два сина Хедона и Уликса.Оставите одговор