Телевизијске санкције за Српску или зашто нисмо могли гледати меч Србија-В. Британија

Од јуче, тачније 5.септембра 2017. године, догодио се преседан незапамћен у новијој историји односа Србије и Српске.

среда, септембар 6, 2017 / 18:09

РТС, односно Радио телевизија Србије, је грађанима Републике Српске увела санкције или боље речено медијски мрак!

Да, добро сте прочитали.

Драган Бујошевић, генерални директор РТС, лично је потписао писмо упућено кабловским оператерима у Републици Српској у којем се захтјева од кабловских оператера да морају онемогућити гледање утакмица Србије у БиХ, а ако то не направе добиће казну од стране РТС-а тако што ће за Републику Српску одузети право емитовања програма РТС 1 и РТС 2.

Ријеч је, наравно, о најактуелнијој теми у Републици Српској ових дана – МОГУЋНОСТИ односно, тачније речено, НЕМОГУЋНОСТИ ГЛЕДАЊА ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА У КОШАРЦИ.

РТС – Допис оператерима 5, септембра 2017.

У сучају да тај захтјев кабловски оператери не ураде током првог наредног преноса, Бујошевић наводи да ће санкције услиједити и то у виду "повлачења сагласности за реемитовање програма РТС и наведени кабловски оператери неће имати правни основ за реемитовање РТС-а”.

Другим ријечима речено – емитујте још једну утакмицу коју преноси РТС и РТС се више неће моћи видјети на територији БиХ и Републике Српске.

Проблем је настао када је кабловски ТВ канал Спортклуб купио ексклузивна (и кабловска и земаљска) права за територију БиХ за ЕП у кошарци за мушкарце. У Србији су земаљска права продали РТС-у, а у Хрватској ХРТ-у. У БиХ је Спортклуб оба права (и земаљска и кабловска) задржао за себе, односно земаљска права није продао ниједној земаљској телевизији (а која при томе не може да искористи јер се не види земаљски). Захтјева за куповину земаљских ТВ права је било, међутим Спортклуб на те упите није чак ни одговорио са понудом?!

ТВ канал који је купио права за једну земљу, а види се и у другој земљи (у овом случају РТС) има обавезу да оператере у другој земљи обавијести да не располаже правима за одређени садржај и упозори оператере да су дужни њихов сигнал затамнити за вријеме емитовања тих садржаја. Кабловски оператери свугдје у свијету, па и у БиХ, имају могућност да ријеше проблем тих права на три начина: самостално (да их купе ако је могуће), да се оглуше о наведену молбу и плате одштету власнику ТВ права или да затамне те садржаје, а све по властитој процјени и избору. Међутим, овај пут РТС је присилио кабловске оператере, могли би рећи и уцјенио, тактиком: Угаси и не дам ти избор!

Ситуација у коју је Република Српска дошла јуче, након писма директора Бујошевића, је више него апсурдна!

Прво, НЕТ ТВ ПЛУС, фирма у власништву ЈУНАЈТЕД МЕДИА ГРУП (групација која је власник и повезано правно лице са Телемах, Спортклуб, Тотал ТВ) емитује преко своје интернет платформе програм више од 500 ТВ канала до 200 000 корисника широм Европе и свијета без регулисаних ТВ права, па и наведено ЕП у кошарци, и то управо на РТС!?! Корисници који користе НЕТ ТВ ПЛУС, углавном дијаспора, уредно могу да гледају РТС без страха од замрачења, за разлику од Срба у Републици Српској, који су очито мање вриједни. Или је ипак у питању нешто друго? Ово је већ питање за РТС на које ћемо се потрудити добити одговор у што скоријем времену.

Овдје смо дошли у ситуацију да РТС брани интересе друге фирме (Спортклуб). На очигледно кршење тих истих ТВ права (које тако зорно брани у Републици Српској) ШИРОМ ЕВРОПЕ преко фирме повезане са Спорклубом (НЕТ ТВ ПЛУС) РТС неће да реагује. Ако имате недоумицу да ли је НЕТ ТВ ПЛУС емитовао РТС – у прилогу имате фотографије наших читалаца широм Европе који су нам послали фотографије на којима се виде утакмице ЕП у кошарци на РТС, али и на Спортклубу (О да, и Спортклуб нема права на тим територијама на емитовање утакмица ЕП у кошарци, тако да је овдје у питању двоструко кршење тих права!).

Друго, након писма РТС-а јуче је дошло до затамњења сигнала РТС-а у свим оператерима у БиХ, али пазите апсурд – Спортклуб уопште није емитовао утакмицу Србија-Велика Британије из непознатих разлога или можда тихих санкција?!? Тако да је у БиХ, односно Републици Српској, био МЕДИЈСКИ МРАК!

Утакмица кошаркашке репрезентације Србије, миљеника српског народа са обе стране Дрине још од ЕП 1995. у Атини, није се могла гледати у Српској!

Сложићемо се да ове санкције (јер ово јесу санкције) за грађане Српске нису ничим заслужене ни од грађана па ни од њених политичара, а доказ да су те санкције усмерене само протв Републике Српске и БиХ је да имамо као примјер Нет ТВ ПЛУС који несметано емитује РТС за све Србе широм свијета.

Поставља се питање – како је до овога дошло?

Зашто се репрезентација Србије не може гледати у Републици Српској ни на једном једином ТВ каналу у БиХ?

Коме такав расплет ствари иде у корист?

Да ли је љубав коју овај народ годинама гаји према популарним "орловима” и према својој матици Србији завриједила такве санкције и чиме?

И на крају једна дигресија:

У најмрачнија времена, пред крај несрећног грађанског рата у БиХ, 1995. године грађани Српске су гледали Сашу Ђорђевића као играча како осваја златну медаљу на ЕП у Атини. Данас, након 22 године, грађани Српске неће моћи гледати Сашу Ђорђевића као селектора на путу ка новој златној медаљу. Треба ли сликовитије приказати медијски хаос у овом тренутку у Српској и БиХ?

Дејан Ракита, главни и одговорни уредник Елта ХД ТВ

(srpskacafe.com)1 КОМЕНТАР

Оставите одговор