Тегелтија и Попић о дугорочно одрживим ванбуџетским фондовима

У циљу изналажења рјешења за успостављање дугорочно одрживих ванбуџетских фондова, Министар финансија Републике Српске, др Зоран Тегелтија, разговарао је данас са директором Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске, господином Момиром Попићем. Теме о којима се разговарало односиле су се на изналажење начина за измирење обавеза за рефундацију накнаде плате за породиљско одсуство и осталих […]

уторак, јун 7, 2011 / 19:38

У циљу изналажења рјешења за успостављање дугорочно одрживих ванбуџетских фондова, Министар финансија Републике Српске, др Зоран Тегелтија, разговарао је данас са директором Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске, господином Момиром Попићем.

Теме о којима се разговарало односиле су се на изналажење начина за измирење обавеза за рефундацију накнаде плате за породиљско одсуство и осталих обавеза Фонда из претходног периода, те успостављање његове дугорочне фискалне стабилности.

Заједнички је констатовано да су доспјеле обавезе Фонда остале на истом нивоу као што су биле и на крају 2010. године, што значи да је Јавни фонд за дјечију заштиту, задржао фискалну стабилносту 2011. години.

При томе је закључено да је реструктурирање ванбуџетских фондова и успостављање фискално одрживих система слиједећи корак који је неопходно направити, на чему ће Министарство финансија, у сарадњи са другим министарствима и ванбуџетским фондовима, активно радити у наредном периоду.0 КОМЕНТАРА

 1. Eh sto nisam obrazovan pa da razumijem ovu vijest:

  Novo zaduženje RS na tržištu kapitalaObjavljeno u kategoriji:- EKSKLUZIVNO, – TRŽIŠTE KAPITALA dana 01.06.2011 Pregleda 607 puta, 25 danas BANJALUKA, Republika Srpska za osam dana emituje novu Petu emisiju obveznica u vrijednosti 29 miliona KM, koja će biti iskorištena za izmirenje obaveza po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu od 1992. do 1996 godine.
  Obveznice će biti emitovane 09. juna ove godine, s rokom dospijeća od 14 godina i grejs periodom od četiri godine.
  Kamatna stopa je fiksna 1,5% godišnje, i računa se na ostatak glavnice. Prva kamata će biti isplaćena 09. juna 2012. godine. Prihodi od kamata i kapitalne dobiti od obveznica neće biti oporezovani.

  Prema Odluci Vlade RS od 26. maja emisija obveznica od 29 103 835 KM, iskoristiće se za izmirenje unutrašnjeg duga po osnovu pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnjanja o ratnoj materijalnoj i nematerijalnoj šteti.

  Sredstva za izmirenje obaveza po osnovu Pete emisije, obezbijediće se iz Budžeta RS.

  Izvor: CAPITAL.ba

 2. Ма не треба овдје велика писменост. Емисија обвезница је један од модела штампања лажног новца и његово убацивање у банкротирани систем са посљедицама које су већ виђене као степеница ка хипотекарној кризи и финансијском слому. Ево шта каже Бил Грос, суоснивача Пимка-највећег светског трговца обвезницама: „Балон (мисли се на надувано свјетско финансијско тржиште) је био рефлексија богатства, функција тржишта некретнина и финансијских деривата. То није реално богатство.“
  Када овај балон пукне дешава се оношто видите у многим земљама са тешких социјалним немирима. Овај процес пројечан човјек не разумије, али га најбоље прате берзански шпекуланти који размишљају овако: Кад осигурате туђу кућу у вама се свјесно или несвјесно појављују жеље да би за вас било добро да она изгори, јер ћете добити пуну противвриједност уз мало улагање, па у ту сврху можете подстицати пиромане да пораде на томе.

Оставите одговор