Taмилски тигрови се појавили у Европи

Побуњеничка организација Тамилски тигрови поражена је прије двије године на бојном пољу у Шри Ланки након 25 година борбе за независност, међутим у Холандији су се појавили докази да су још активни у Европи. Докази о активностима Тамила појавили су се током судског процеса у Холандији. Према процјенама европских званичника за борбу против тероризма, поражени […]

петак, октобар 14, 2011 / 11:33

Побуњеничка организација Тамилски тигрови поражена је прије двије године на бојном пољу у Шри Ланки након 25 година борбе за независност, међутим у Холандији су се појавили докази да су још активни у Европи.

Докази о активностима Тамила појавили су се током судског процеса у Холандији.

Према процјенама европских званичника за борбу против тероризма, поражени побуњеници укључени су у разне изнуде новца, трговину људима и друге кривичне радње ради прикупљања новца за њихове сународнике у Шри Ланки.

Међународни стручњаци изразили су сумњу да је могуће скоро поновно покретање оружане побуне Тамилских тигрова, јер им је скоро цјелокупно руководство страдало у борбама са владиним снагама.

Холандски тужилац Вард Фердинандусе рекао је Окружном суду у Хагу током суђења петорици Тамила оптужених да су чланови забрањене побуњеничке организације и вођење нелегалних коцкарница и прање новца да су "Тигрови итекако активни у Европи".

Тужилаштво наводи да је проналаском флеш меморије у кући једног од оптужених откривено да је он међународни рачуновођа тамилске дијаспоре. У подацима је откривен финансијски план за 2010. године и сугестије да су тамили и даље вјерни циљу остварења независности на сјеверу Шри Ланке.

Нове анализе сличне су као и недавне процјене које је објавио Европол.

У свом извјештају Европол истиче да Тамилски тигрови и даље изнуђују новац од Тамила у егзилу и да су "активно умијешани у трговину наркотицима и људима, илегалној имиграцији, преварама са кредитним картицама, прању новца и преварама намијењеним за финансирање подршке терористичким операцијама".

Аналитичари наводе да процјене холандских власти и Европола изазивају забрињавајућа питања о могућем прегруписавању "Тамилских тигрова": Ова организација и даље је на листи терористичких организација ЕУ, САД и других земаља.Оставите одговор