Талибани кренули у офанзиву на Кандахар

Талибани су синоћ покренули велику офанзиву на Кандахар, највећи град на југу Авганстана. Тај напад подстакао је сумње у резултат једногодишње акције коалицје под вођством САД за успостављање безбједности у том граду, некадашњем упоришту побуњеника, јавља агенција АП. У серији напада на зграде власти у Кандахару, за које су талибани преузели одговорност, најмање двије особе […]

недеља, мај 8, 2011 / 08:15

Талибани су синоћ покренули велику офанзиву на Кандахар, највећи град на југу Авганстана.

Тај напад подстакао је сумње у резултат једногодишње акције коалицје под вођством САД за успостављање безбједности у том граду, некадашњем упоришту побуњеника, јавља агенција АП.

У серији напада на зграде власти у Кандахару, за које су талибани преузели одговорност, најмање двије особе су погинуле, а 29 је рањено, саопштиле су власти, тврдећи да је погинуло и шест нападача.

Талибани су прецизирали да су нападе одавно планирали и да они немају везе са убиством Осаме бин Ладена, док су власти оцијенили да се ради о освети „екстремиста” за смрт лидера Ал Каиде, преноси агенција АФП.

Наоружани пушкама и минобацачима, нападачи су отворили ватру на више владиних зграда, а ракетама напали канцеларију гувернера провинције Кандахар Торјалаја Веса.

Веса је новинарима рекао да су талибани данас извели четири напада аутомобилима-бомбама и шест самоубилачких напада.

Власти тврде да су „снаге безбједности одбиле све нападе непријатеља, али да њихов отпор и даље траје у једном сектору”.

И војници НАТО у Авганистану учествовали су с авганистанским снагама у сукобима са нападачима у Кандахару, потврдила је Алијанса.

Како извјештава аенција АП, талибани кажу да им је циљ да загосподаре Кандахаром што је њихов најамбициознији план у последње вријеме.

Напад је почео у подне и пуцњава траје више од 7,5 сати, док владиним снагама помажу и борбени хеликопери.

По рачуници агенције АП, нападуто је бар осам владиних зграда и изведно пет смоубилачких напада возилима-бомбама.

НАТО тврди да упркос томе нападчи нису успјели да продру ни у једну зграду коју су опсјели.

Борба и даље траје око зграде регионалног сједишта обавјештајне службе, али тешка артиљеријска ватра је утихнула, док се наставља спорадична пуцњава из пјешадијског оружја, а улице града су потпуно празне.Оставите одговор