Тадић: очување БиХ везано је и за очување Косова

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је очување интегритета БиХ везано и за очување Косова, али и за мир и да без тога нема среће ни за кога у региону. "Ми се за то боримо. Интегритет суседних земаља је претпоставка мира. Религијски екстремизам је нешто на шта нико, па ни Србија нема одговор", рекао […]

четвртак, мај 5, 2011 / 08:53

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је очување интегритета БиХ везано и за очување Косова, али и за мир и да без тога нема среће ни за кога у региону.

"Ми се за то боримо. Интегритет суседних земаља је претпоставка мира. Религијски екстремизам је нешто на шта нико, па ни Србија нема одговор", рекао је Тадић за "Блиц" коментаришући заоштравање односа у вези са најављеним референдумом у Републици Српској /РС/.

Он је поновио да је Србија против наметања рјешења, јер одлуке могу да доносе само легитимни политички представници грађана, истичући да је идеја о суспензији појединих народа опасна.

Тадић је рекао да је Србија против подјела, али и против дисквалификација из политичких процеса. "Само дијалог и компромис су решење, а то важи за Србе, Хрвате и Бошњаке у БиХ", навео је предсједник Србије.

Он је истакао да се, у име националне политике Србије, бори против подјеле БиХ, али истовремено се бори за статус српског народа на свим нивоима, не само у БиХ него и у свим државама у којима Срби живе.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је у ауторском тексту за "Блиц" да најављени референдум у РС представља "подривање мировног споразума, што представља опасну политичку авантуру која може имати непредвидиве посљедице".

"Сам по себи референдум није споран, већ је спорна чињеница да је ријеч о ентитетском референдуму о државној надлежности. Ниједан ентитет нема уставни мандат да се бави државном институцијом, а то је Суд БиХ. То никада није било ентитетско питање, већ државно", навео је Инцко.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да ће поништити одлуку о референдуму ако то не учини Народна скупштина РС0 КОМЕНТАРА

  1. Nemoj se ti Tadiću živ bio boriti za integritet susjednih država… Čim se neki Fantom sa vlasti iz Beograda digne i vikne „podržavamo sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta“ meni se povraća.
    Što se sve više približavate statusu kandidata sve više vas ne interesuje ni narod u Srbiji, a kamoli mi u RS. Živite u svojoj virtuelnosti samo nemojte nas više braniti, molim vas!

  2. опет сулуда мазохистичка политика уступака своје територије за властиту територију!? чуваш своје Косово, тиме што уступаш РС? То је као и поклањање свог Книна за очување своје Бањалуке? или давање свог Српског Сарајева да би сачували своје Пале! Докле са тим више…поклањаш своје да би сачувао своје?

Оставите одговор