dysko

Тачкирање

Понекад се питам да ли политичари збиља грађане Републике Српске третирају као посљедње идиоте, или заиста вјерују у глупости које просипају. Нити једна од те двије варијанте, вјероватно, није погрешна. Што су октобарски избори ближи, то је политички дискурс контаминиранији примитивизмом најниже врсте с једне, и социјалном демагогијом, с друге стране. Јер, како другачије објаснити […]

четвртак, јул 15, 2010 / 07:36

Понекад се питам да ли политичари збиља грађане Републике Српске третирају као посљедње идиоте, или заиста вјерују у глупости које просипају.

Нити једна од те двије варијанте, вјероватно, није погрешна. Што су октобарски избори ближи, то је политички дискурс контаминиранији примитивизмом најниже врсте с једне, и социјалном демагогијом, с друге стране.

Јер, како другачије објаснити све те лажи које се сваки дан изговарају. Примјера има колико хоћете. Узмимо, за почетак, демагогију којом се политичка елита додворава најугроженијим категоријама становништва. Пазите, у питању је потпуно невјероватна ствар, да они који су и довели људе до просјачког штапа, опет истима обећавају како ће им бити боље ако гласају за њих. Потпуна хипокризија.

На примјер, волио бих да ми неко објасни како ће то они који су били на власти од краја рата па наовамо, да ријеше проблеме бораца; поготово ако имамо у виду да је та категорија једна од најзлоупотребљиванијих у смислу давања подршке безобразној политичкој олигархији.

Ако се сјетимо да је по завршетку несрећног рата у Српској било евидентирано 207.000 бораца, а да данас статус борца из прошлог рата има око 450.000 људи, онда је јасно да је неко, зарад добитка гласова на изборима, дијелио шаком и капом лажна увјерења и рјешења, усљед чега су девалвирана примања и накнаде оних правих бораца, који су својим одрицањем и здрављем и створили Републику Српску.

Дакле, власти су од завршетка рата па наовамо поткрадале праве борце, тлачиле су раднике и предузетнике (буџет не може само да се пуни приватизацијама и кредитима), а све са циљем како би у фотељама остале још који мандат. Умјесто да сваке године у Српској буде евидентирано све мање бораца, усљед биолошких разлога, на дјелу имамо управо обрнуту ситуацију.

Ко ће то да плати, господо? Како мислите да побољшате стандард бораца? Гдје су паре?

Иста ствар је и са пензионерима и инвалидима. Свјестан сам да наше друштво стари, али не баш толиком динамиком како сугерише статистика Фонда ПИО. Кад ће се ући у анализу и ревизију љекарских рјешења којима су потпуно здраве особе проглашаване неспособнима за рад? Господа из актуелне власти су имали четири године да то ураде, лицемјерно је од стране господина премијера да о томе прича неколико мјесеци пред изборе, а поготово да ништа конкретно не чини поводом тога.

Цифре су неумољиве: накнаде Фонда ПИО користи 223.571 корисник, а од јануара мјесеца ове године регистровано је 3.954 нова корисника. Нето износ транше за исплату пензија у јуну мјесецу је 71.555.807 КМ. Уколико знамо да Фонд ПИО није у стању да обезбједи довољно средстава за исплату пензија, односно да је Влада РС овогодишњим буџетом већ за односни Фонд издвојила 200 милиона КМ, односно да је на ту цифру додала и 82 милиона КМ за исплату породичних инвалиднина, те 64 милиона КМ за исплату личних, односно преко 6,5 милиона КМ за исплату цивилних инвалиднина, долазимо до укупног збира на само ове три ставке (има их још) од око 352 милиона КМ (у ову бројку не улазе она средства која радници и послодавци директно уплаћују у Фонд ПИО, као нити средства којима тај фонд самостално располаже).

Е сад, ајде да направимо и сљедећу рачуницу. На претходну цифру од 352 милиона КМ, додајте и цифрицу од 627 милиона КМ, која представља износ који порески обвезници, односно грађани Српске, издвајају за бруто плате и накнаде трошкова запослених у републичкој администрацији (на то, они издвајају своје паре и за локалну бирократију, али о том други пут).

Према томе, само на пензије (и то дио њих) и бирократију (на републичком нивоу, сад не говоримо о бирократији на нивоу заједничких институција и локалне самоуправе) грађани Српске издвајају преко 979 милиона КМ. Ту бисте могли да додате и још неке „бисере“ које дебело плаћате (попут 7 милиона КМ на суфинансирање медија, илити плаћање свих оних који глорификују владајућу политичко-финансијску олигархију).

Укупан буџет Републике Српске за 2010. годину износи милијарду и шест стотина милиона КМ.

С обзиром да набројане ставке нису и једине које се односе на издвајања која одлазе директно у потрошњу, долази се до трагичног закључка да је буџет Српске скоро па искључиво-потрошачки, а не развојни, иако је Република Српска изузетно неразвијена земља.

И поново питам: господо политичари, одакле вам паре, како намјеравате да их направите, односно како намјеравате да испуните своја обећања, лажови безобразни?

Те вуцибатине дају милион КМ да би се израдила стратегија развоја Српске, а потом та иста стратегија, као небројено пута до сада, остаје мртво слово на папиру.

Како намјеравате да склоните дјецу са улице, и да се борите против алкохола, наркоманије и осталих девијантних понашања, кад за изградњу и санацију спортских терена издвајате 300.000 КМ, док сте читавих 30.000 КМ издвојили за реализацију Националне стратегије (Колико ли је њено доношење коштало? Сигурно десетоструко више?) борбе против наркоманије.

Како мислите да развијате туризам Српске? Волите да се прекењавате о томе. Са милион и по КМ, колико сте издвојили ове године? Колико кошта изградња само једног озбиљнијег хотела? Колико је хостела данас у Републици Српској?

Свака вам част.

Јавним предузећима, у којима сте запослили своје страначке апаратчике, и која годинама послују са огромним губицима, дајете милионске субвенције (примјер Жељезница РС, којима је ове године дата субвенција од 32 милиона КМ, док је прошле године та цифра износила преко 33 милиона КМ), док оним привредним субјектима, који се грцају у каљу који сте ви створили својим нехуманим процедуралним и фискалним оптерећењима дајете… колико?

Колике су овогодишње субвенције предузећима из области текстила, коже и обуће? Да, то су они јадници (најчеће јаднице) који раде за 200 КМ мјесечно (кад добију плату за тај мјесец). Колико сте њих субвенционисали? Цифра је једнака количини способности и морала коју посједујете.

Нула.

Издвојили сте 15 милиона КМ за подстицање извоза. Браво. Мајстори, само у прва два мјесеца ове године Република Српска има спољнотрговински дефицит од 150 милиона. Долара.

Продали сте Телеком, а паре сте дијелом бацили у потрошњу, а дијелом сте преко намјештених тендера поклонили својим тајкунским спонзорима. Растурили сте Бањолучку берзу. Бог драги само зна колико ћемо ЧЕЗ-у платити „посао вијека“, у којем сте обећали милијарду и по евра инвестиција за Рудник и ТЕ Гацко, а добили смо одштетни захтјев од шездесет милиона евра.

Да ли да уопште спомињем Штрабаг и аутопутеве?

Ви не умијете да креирате амбијент који ће значити потпуну промјену у концепту развоја образовног система, његове корелације са тржиштем рада, смањење процедура, бирократије и фискалних оптерећења. Ви не знате како се привлачи реалан и здрав страни капитал. Ви само знате да питате „имал` ту мене".

На вас треба ставити тачку.Оставите одговор