Гужва на бањолучком аеродрому

Овако није сваки дан у Маховљанима… Врео дан као у Требињу. Гомила новинара, организатора, ужурбаног особља, припадника Државне граничне службе БиХ, вјероватно су уобичајена појава за једини аеродром у РС само када долазе државници "већег калибра". Пише: Жељко Свитлица Јутрос то није био случај, јер аеродром је дочекао једног другог госта. "Канадер регионал џет ЦРЈ200" […]

среда, јул 14, 2010 / 18:01

Овако није сваки дан у Маховљанима…

Врео дан као у Требињу. Гомила новинара, организатора, ужурбаног особља, припадника Државне граничне службе БиХ, вјероватно су уобичајена појава за једини аеродром у РС само када долазе државници "већег калибра".

Пише: Жељко Свитлица

Јутрос то није био случај, јер аеродром је дочекао једног другог госта. "Канадер регионал џет ЦРЈ200" са 48 сједишта, авион словеначке компаније "Адриа еирвејс", слетио је нешто послије 11 часова на писту у Маховљанима, пред објективе и блицеве седме силе, и тако озваничио сарадњу „Адриа еирвејса“ и „Скај Српске“.

Остваривање те сарадње у пракси значи саобраћај са аеродрома Бања Лука на бази четири редовна лета седмично .

Путници могу да одлете у Љубљану и да се врате авионом истог дана, а укупни трошкови изниосе 221 КМ. Повратна карта кошта 55 евра или око 107,5 КМ, а преостали износ односи се на аеродромске таксе.

Путници који морају да визирају пасош треба да на ову суму додају још 70 марака. Четири дана у седмици када ће летови бити организовани су понедјељак, сриједа, петак и недјеља.

Како је саопштено из "Скај српске", на основу Меморандума о разумијевању и Уговора о кооперацији са авио-компанијом "Адриа ервејз" из Љубљане, обезбјеђени су сви потребни услови да се започну прве комерцијалне операције са Међународног аеродрома Бања Лука, почевши са данашњим даном.

Рачуница

Трогодишњим Планом Пословања Јавног предузећа авио-компаније “Скај Српска” планирано је покретање комерцијалних операција ваздушног саобраћаја у периоду љетног реда летења у 2010. години. Овај план "Скај Српске", према рачуници компаније, је заснован на три показатеља, које преносимо:

– Да се ускоро очекује ступање на снагу одлуке земаља чланица ЕУ о укидања визног режима за БиХ, које треба да ступи на снагу у другој половини 2010.године, а најкасније до краја 2010.године, што ће довести до повећања захтјева за приватна и пословна путовања са аеродрома Бања Лука;

– Да се основано и са сигурношћу може процијенити да се садашње потребе тржишта за комерцијалном ваздушним превозом са аеродрома Бања Лука процјењују на око 50.000 путника на годишњем нивоу и у условима визног режима;

– Да постојеће комерцијалне услуге ваздушног саобраћаја са аеродрома Бања Лука не задовољавају потребе постојећег домаћег и страног тржишта.

Започињу они, па преузимамо ми

Иначе, не зна се да ли ће ова линија бити субвенционисана из буџета РС. Оно што се зна је да је директним преговорима одлучено да партнер буде "Адриа ервејз", а није расписиван јавни позив за најповољнијег понуђача-партнера. Остаје отоврено питање и шта ће тачно бити приход "Скај Српска", која се трећу годину финансира из буџета, а шта приход "Адриа ервјез".

– Саобраћај на наведеној линији започиње „Адриа ервејз“ као оперативни превозилац, а у току трајања љетног реда летења све ваздухопловне операције, као оперативни превозилац ће у потпуности преузети домаћа авио компанија „Скај Српска“, која планира и да непосредно прије укидања визног режима према ЕУ, постепено и у фазама уведе и директне летове из Бање Луке и према неким од великих центара у Европској Унији, навели су у авио компанији РС.

Меморандум о разумијевању о дугорочној пословно-техничкој сарадњи је потписан половином јуна, а управа авио-компаније РС се руководила тиме што је"’Адриа ервејс" највећа авио-компанија у окружењу, и пуноправна је чланица „Стар алијансе” , а узето је у обзир и то да је сједиште компаније у Словенији, која је чланица ЕУ.

Европски фудбал, јадранска кошарка

Швајцарска није чланица ЕУ, а у ову државу су данас отпутовали фудбалери и стручни штаб фудбалског клуба Борац из Бање Луке да одиграју прву утакмицу другог преткола Лиге Европе.

Освајачи купа БиХ, који путују прво у Женеву, а затим у Лозану, тако су постали уствари први путници тек уведене линије, а срећу им је пожелио министар Проко Драгосављевић, као и премијер РС Милорад Додик, који се заједно са пристиглом словеначком делегацијом, тачније главним изршним директором "Адрије" Тадејом Туфеком и директором Јавног предузећа "Скај Српска" Зораном Ињцем, непосредно након слијетања авиона обратио многобројним новинарима.

Премијер РС и директор њене авио-компаније су углавниом поновили ријечи које већ стоје изнад у изјавама из "Скај Српске", с тим што је Додик рекао да на овом подручју дјелују многобројне словеначке фирме, чијим представницима ће сада такође бити олакшан долазак.

Долазак ће бити олакшан и словеначком кошаркашким клубовима који играју "Јадранску лигу" када буду гостовали у оближњем Александровцу, код новог учесника овог такмичења –Игокее.

"Ми вјерујемо, да ће се линија успјешно развијати, јер ће Бању Луку повезивати са свијетом", рекао је главни извршни директор "Адрије", најавивиши да ће словеначка компанија путницима преко Љубљане омогућити добре везе са европским престоницама: Амстердамом, Бриселом, Бечом, Копенхагеном, Франкфуртом, Лондоном, Минхеном, Паризом, Стокхолмом, Варшаваом, Цирихом и другим европским градовима, а у сарадњи са члановима удружења "Стар алијанс" са око 1.100 дестинација на свијету.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор