Шврака: УКЦБЛ се зида као Скадар на Бојани

"Као и сваког грађанина Републике Српске радује нас сваки нови квадратни метар у здравственим установама РС, иако је он врло често најскупљи у окружењу и Европи. Клинички центар Бања Лука гради се као Скадар на Бојани и поставља се питање кад је већ све финансирано из кредитних средстава зар све то није могло бити много раније?

понедељак, јул 30, 2018 / 09:39

У току свих 12 година континуитета власти, СНСД је морао здравству Републике Српске подарити много више од дуговања здравствених установа већих од 1,1 милијарду КМ, неуплаћене доприносе и по готово десет година у неким здравственим установана", рекао је Милан Шврака, предсједник Савјета за здравство ПДП-а поводом навода министра Богданића о улагањима у здравство, те додао:

"Режимски директори који су направили сва та дуговања нису процесуирани, него су чак награђени мјестима по министарству, пензионоисањем или позицијама у власти. Сва дуговања ће морати да буду плаћена, те године су битне за будућу пензију од које би требало већина садашњих здравствених радника у будућности да живи. Можемо затворити очи и рећи све је у реду, али подсјећамо здравствени радници одлазе сваким даном све више. Мала и сиромашна Република Српска школује љекаре и медицинско особље за богате земље европског запада.

О томе какви су услови за пацијенте на хируршким клиникама до скорог пресељења највише говоре сами пацијенти и њихове породице, а услови у психијатријским болницама и клиникама су испод сваког нивоа и представљају срамоту здравственог система".

Ни плате здравсвених радника нису нешто чему треба политичка козметика, потребна је значајна квантитативна промјена гдје би кроз побољшане услове рада и боље плаћен посао имали разлог да остану овдје, напоменуо је Шврака.

"У времену које долази нове идеје и људи ће се коректније и боље односити према систему здравствене и социјалне заштите, учинити реализацију грађевинских пројеката о којима говорите бржом и значајно јефтинијом. Јер, не бих да поредимо цијене новоизграђеног Клиничког центра у Нишу са овим у Бања Луци, много тог је већ о том речено. Створићемо препоставке за право повећање плата здравствениих радника и значајно боље услове за лијечење пацијената, што ће учинити здравствену заштиту приступачнијом и бољом".

Шврака је рекао да у пронаталитетној и социјалној политици имамо резултате који непобитно говоре о томе шта је "урађено" у задњих 12 година СНСД-ове власти. Сваке године смо сиромашнији за један градић од 5-6 хиљада становника колико је морталитет већи од наталитета, а економска политика Владе Републике Српске допринијела је економској миграцији највиталнијег становништва Српске, те и тако останемо без једног града величине Требиња.

"Зато, сачекајмо и октобар и видјећете како Вас је народ оцјенио", поручио је Шврака министру Богданићу.Оставите одговор