Свијету пријети пропаст без контроле банака

Бивши британски премијер Гордон Браун упозорио је да нови економско-финансијски колапс пријети ако се не уведе међународна надзорна власт над банкама и финансијским институцијама. Не смије се допустити нови хаос, као што се десило 2008. кад су Велика Британија, Запад и свијет били пред потпуном економском пропашћу, рекао је у интервјуу шпанском листу „Паис” Браун, […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 19:18

Бивши британски премијер Гордон Браун упозорио је да нови економско-финансијски колапс пријети ако се не уведе међународна надзорна власт над банкама и финансијским институцијама.

Не смије се допустити нови хаос, као што се десило 2008. кад су Велика Британија, Запад и свијет били пред потпуном економском пропашћу, рекао је у интервјуу шпанском листу „Паис” Браун, такође ранији британски министар финансија.

Браун је посебно желио да нагласи да је кључна поука да се што прије мора увести међународна финансијска власт која ће помно надзирати банкаре и финансијере који су поново кренули да дијеле огромне премије, иако су колосалним буџетским субвенцијама једва спасене банке које су упропастили ти исти банкари и финансијери.

На питање да ли сматра да је нужно и да се може увести додатни порез на банкарске трансакције, бивши британски премијер је одговорио да „овако више не можемо наставити јер финансијски систем намеће огромне ризике за свјетску економију и људе појединце”.

„Ако би се Њемачка, Француска, Велика Британија и САД договориле, брзо би могао бити уведен такав порез за банке – а остали финансијски центри би то потом такође прихватили”, рекао је он.

Браун се сагласио с недавном оцјеном бившег њемачког министра финансија Петера Штајнбрука да су „Англосаксонци”, Американци и Британци изазвали цијелу ту финансијску кризу која је захватила и Европу и свијет.

„Наравно”, објаснио је он, „огромни ризици хипотекарских кредита у Америци су изазвали кризу. Мада још није довољно јасно да су они половину својих ‘отровних вриједности’ продали европским банкама – а оне нису имале капитала да покрију све то ђубре у својим билансима”.

Банкари су се, по ријечима бившег британског премијера, „руководили потпуно другачијим мјерилима од повјерења, интегритета, савјести и одговорности”.

И, како је додао, „да су током деценије прије кризе главни банкари у Лондону на један рачун стављали десет одсто својих зарада, то би достигло своту од педесет милијарди фунти. Што је тачно количина новца које су британски порески обвезници морали да издвоје да би спасли банке”.Оставите одговор