Све упитнији статус долара као свјетске валуте

Производња нафте у земљама које нису чланице ОПЕК-а знатно се смањила. Највећи пад у производњи "црног злата" забиљежен је на подручју Сјеверног мора, гдје је такођер услијед кризе дошло до смањења улагања у истраживање и развој нових бушотина. Што се тиче тражње за нафтом, неки аналитичари сматрају да би могла да се смањи ове грејне […]

недеља, новембар 29, 2009 / 17:41

Производња нафте у земљама које нису чланице ОПЕК-а знатно се смањила. Највећи пад у производњи "црног злата" забиљежен је на подручју Сјеверног мора, гдје је такођер услијед кризе дошло до смањења улагања у истраживање и развој нових бушотина.

Што се тиче тражње за нафтом, неки аналитичари сматрају да би могла да се смањи ове грејне сезоне под утицајем топлије зиме у Америци и Европи. Ирачки извоз нафте пао је за 4% у односу на септембар мјесец, највише због напада на нафтовод, који са сјевера повезује ову земљу са турском луком Чејхан.

су напали побуњеници и тиме зауставили извоз на 10 дана. Веома је важно напоменути, да ова блискоисточна земља чак 95% својих прихода остварује продајом нафте. Услијед раста цијене нафте наведени напад није много утицао на вриједност укупног извоза у октобру, већ само на извезену количину.

Аналитичари очекују да би цијена барела нафте у 2010. години требалa у просјеку да буде 85 долара, док у 2011. години очекују раст просјечне цијене на 105 долара за барел.

Још један годишњи рекорд цијене злата

Злато је у четвртак још једном оборило годишњи рекорд достигавши ниво од 1.180,50 долара за унцу. Аналитичари сматрају да ће тражња за златом наставити расти, погово дио који отпада на тржишта у настајању, гдје се највише очекује од азијских тржишта. Неки чак сматрају да би цијена злата врло брзо могла достићи 1.400 долара за унцу, та да би кроз годину дана моглa чак и да се нађе на нивоу од 2.000 долара за унцу.

Од другог квартала ове године трговина америчким доларом изгубила је доста на важности. Крајем прошле и почетом ове, када је финасијска и економска криза била у пуном јеку, одбојност инвеститора према ризику била је јако изражена, а ‘зелена валута’ посматрана као сигурно уточиште. Са годишњим падом од преко 7% према евру, све више постаје упитан статус долара као свјетске валуте. Без обзира на дневне осцилације, за наредни период очекује се даље јачање евра према долару до нивоа од чак 1,57. Без обзира на оштар раст јединствене европске валуте треба имати у виду да је тржишни курс значајно изнад реалне вриједности ове валуте.

Вијест која је крајем ове седмице највише узнемирила улагаче на свјетским финансијским тржиштима је везана за Дубаи Ворлд (Dubai World), водећу инвестициону државну компанију овог емирата. Наводи се да је компанија затражила помјерање отплате дугова до јула 2010. године, а који достижу цифру од око 60 милијарди америчких долара. Ова компанија је кључни инвеститор у неколико гламурозних грађевинских пројеката у Дубаију и запала је у тешке финансијске проблеме.На тржиштима је завладала велика забринутост за преношење ових ефеката и на остале дијелове свјетске економије, која је тек почела да показује знаке опоравка.

Ауреус тим за Фронтал.РСОставите одговор