Швајцарска: Централна банка против раста националне валуте

Швајцарска централна банка данас је предузела радикалне мјере за заустављање даљег раста курса националне валуте, због којег економији земље пријети озбиљна опасност. "Јачање националне валуте угрожава развој привреде и повећава негативне ризике за стабилност цијена у земљи", наводи Централна банка. Банка истиче да је франак увелико прецијењен у овоме тренутку, због чега ће циљани ниво […]

среда, август 3, 2011 / 20:01

Швајцарска централна банка данас је предузела радикалне мјере за заустављање даљег раста курса националне валуте, због којег економији земље пријети озбиљна опасност.

"Јачање националне валуте угрожава развој привреде и повећава негативне ризике за стабилност цијена у земљи", наводи Централна банка.

Банка истиче да је франак увелико прецијењен у овоме тренутку, због чега ће циљани ниво тромјесечног Либора што је више могуће приближити нули, односно смањиће његов циљани распон са садашњих нула до 0,75 одсто на нула до 0,25 одсто.

У исто вријеме, банка ће повећати понуду швајцарског франка на тржишту новца у идућих неколико дана, а намјерава и да подигне банкарске депозите по виђењу при банци са тренутних отприлике 30 на 80 милијарди франака.

Швајцарска централна банке ће наставити да помно прати развој ситуације на валутним тржиштима и предузеће даље мјере против јачања франка ако буде потребно.

Рекордан раст курса швајцарског франка изазвао је и велике проблеме у враћању кредита који су везани уз ту валуту.

У Хрватској, гдје су готово 30 милијарди куна /4,03 милијарде евра/ вриједни кредити грађана везани уз швајцарски франак, при чему је више од 42 одсто свих стамбених кредита у ‘швајцарцима’, као и 47 одсто аутокредита, јуче је одржан састанк представника Министарства финансија и банака о могућностима ублажавања терета отплате кредита, чије рате за многе постају неподношљив терет.

Очекује се да би објава евентуалног договора могла услиједити данас уочи или за вријеме сједнице Владе.

Премијер Јадранка Косор у суботу је изјавила да се у вези новог раста курса швајцарског франка, који отежава отплату кредита хрватским грађанима, интензивно разговара, те најавила да ће се ове недјеље изаћи са новим приједлозима.

"Као један од модела који би могао помоћи све више се спомиње ограничење флуктуације франка између пет и шест куна. Ако је франак изнад шест куна, треба га зарачунавати као да је шест. Ако падне испод пет, биће зарачунаван по пет куна. На тај начин ће се смањити флуктуација швајцарског франка, смањиће се неизвјесност, а централна банка и министарство моћи ће да субвенционишу пословне банке које се одричу дијела прихода", објашњава економски аналитичар Густе Сантини.

Иако се спомињало да би конверзија кредита у евре била спасоносно рјешење, банкари нису за ту опцију. У овом тренутку није исплативо конвертовање у евре, јер због велике разлике франка који је порастао главница може да буде већа него оригинални кредит. Ако ви сад кредит конвертујете у евре, франак може почети да пада и тада ћете опет бити на осјетном губитку, сматра директор Хрватске удружења банака Зоран Бохачек.0 КОМЕНТАРА

  1. Kamatne stope na stambene kredite sa CHF valutnom klauzulom su čini mi se prelazile 5%, a 3M LIBOR je sada ispod 0,25%!!! Smanjuju li te bankarske gulikože te drske zelenaške kamate ili ih i dalje drže tako visokim? Sve preko 3% je čist bezobrazluk. Biće još mrtvih žiranata, dok SNB i još uvijek precijenjena svjetska ekonomija pretovarena raznim problemima ne uspiju oboriti CHF.

  2. Каматне стопе ће остати исте, све док ЛИБОР поново не повећа његов распон 0,75 одсто. Тада ће да се повећају каматне стопе, наравно оне које никада нису биле смањене.
    Нешто слично поскупљењу нафтних деривата.

Оставите одговор