Сумрак ружичасте СФРЈ?

Да ли је могуће да Бред и Анђелина спавају у стану директорке Пинк БХ, док њени радници нису добили плате четири мјесеца? Пишу: Огњен Савић и Жељко Свитлица Након одласка Владана Остојића, чија емисија Двоглед је имала велику гледаност и чак добила награду у организацији Еуроблица, ствари у Пинк БХ (посебно у Бањој Луци) бивају […]

петак, април 9, 2010 / 14:05

Да ли је могуће да Бред и Анђелина спавају у стану директорке Пинк БХ, док њени радници нису добили плате четири мјесеца?

Пишу: Огњен Савић и Жељко Свитлица

Након одласка Владана Остојића, чија емисија Двоглед је имала велику гледаност и чак добила награду у организацији Еуроблица, ствари у Пинк БХ (посебно у Бањој Луци) бивају све теже и теже.

Пинк БХ је званично прекинуо сарадњу са Остојићем зато што му је истекао уговор, али људи из свијета телевизије тврде да је то учињено прије свега зато што у овој тв кући запослени нису примили плате четири мјесеца, односно због резања трошкова. Јуче је још 27 радника Пинк БХ добило отказ, и сви из бањолучког студија, односно подружнице. Приближно исти број је отпуштен и у Сарајеву, али је то пропорционално много драстичније у Бањој Луци, јер је у главном граду Српске било запослено далеко мање персонала.

Многи у оваквом потезу виде намјеру да се Студио у Бањој Луци потпуно затвори. Без обзира што, рецимо, неки кабловски оператери у Хрватској Пинк БХ у понуди означавају као Пинк – Бања Лука; јасно је да је бањолучки студио увијек био у подређеном положају у односу према Сарајеву.

Пинк у Србији: Од забаве до политике

Жељко Митровић је своју телевизијску империју изградио за вријеме владавине Слободана Милошевића, чији режим је подржавао до самога краја, те је био не само члан ЈУЛ-а, него и кандидат испред странке Милошевићеве супруге, Мирјане Марковић.

Након окончања ере Социјалистичке партије Србије и Југословенске левице, телевизија Пинк нагло уводи информативни програм, те емисије наглашено политичког карактера; што је раније било директно у супротности са уређивачком политиком. Пинк је до тада управо брендирао себе као кућа која је посвећена искључиво забави и на којој је политика крајње непожељна, те су се сви хитови хрватских и муслиманских пјевача најнормалније чули у србијанском етеру. Неки од њих су постајали познати прво у Србији, па тек онда тамо одакле су дошли.

Захваљујући томе, групе као Магазин или Хари Мата Хари су испуњавале Сава центар и по неколико десетина пута за вријеме једне турнеје; док су народњачки концерти у Хрватској још увијек догађаји високог степена ризика, а извођачи српске националности се срећу на националним телевизијама колико и политика на Пинку прије ере Војислава Коштунице.

Пинк БХ: Након Мире Марковић – Соња Бисерко

Пинк је од својих почетака предано радио на успостављању ружичасте Југославије, и за сада му то није пошло за руком још у Хрватској. Пинк БХ је тешком муком покренут, кроз куповину четири локалне тв-станице, чије фреквенције је преузео Пинк и на тај начин посредно добио националну фреквенцију.

То је касније и озваничено уз тешку муку, будући да су сарајевски медији дочекали придошлицу синтагмом "ружичаста агресија". Једнако као и сваки пут када српски капитал озбиљније покуша ући на тамошње тржиште. Ипак, оно што није успјело Гаврилу Бати Бобару, када је намјеравао купити некада сасвим посрнулу телевизију ОБН, пошло је за руком Митровићу.

Ствар се смирила тек када су крунски драгуљи "другосрбијанства", "космополитизма" и "урбаности", Петар Луковић и Соња Бисерко, стављени на платни списак корпорације Пинк у БиХ. Тако су се једно извјесно вријеме на домаћем тржишту вртили џинглови и стране серије, већ одавно изгледане у Србији, али који код нас нису имали конкуренције. Нити су персоне попут Луковића то третирале као кич, шунд и неморал. Истина, долазило је до дисциплиновања кадра из Бање Луке, уколико би прекорачили неписани ниво БХ-патриотизма или се искључивао квиз Фарма, ако један од учесника на глави носи шубару и инсистира на прасетини као националном обиљежју.

Занимљиво је и да је данашњи логотип Пинк БХ само атавизам онога што је опробано у Србији, али је на залагање гледалаца и многобројних писама и позива, ипак одлучено да у углу екрана остане "флекица". Крајње неоргиналан и ненадахнут дизајн, познат са многих наљепница на браницима аутомобила.

Кредити стигли на наплату

Многи су одавно упозоравали да је Митровић своју "империју флекице" озбиљно разводнио и окренуо ратовању на превише фронтова.

Прво је то било убацивањем неколико сасвим нових програма (Пинк Мувис, Пинк Мјузик, Пинк Кидс…) у кабловску понуду у Србији, што је видно срозало квалитет програма на "централном каналу". Затим се експанзија наставила градњом велелепних студија у Шимановцима, као дио замисли о великим филмским копродукцијама са Западом, па најпослије и куповином милионске јахте.

Најслабија карика тренутно је очигледно Пинк БХ, чији радници нису примили плату четири мјесеца, а и откази пљуште на све стране. Да би се некако стало у крај овом све виднијем осипању и лошој слици о кући, која све више излази у јавност, прибјегло се и крајње таблоидним средствима.

Призивање Бранђелине у помоћ

Тако је у београдској булеварској штампи јуче осванула прича, како су Бред Пит и Анђелина Џоли одсјели ни мање ни више него у стану директорице Пинк БХ, Лајле Торлак. Како Фронтал.РС није склон бављењу оваквим темама, посјета размаженог и преплаћеног америчког глумачког пара, код нас није добила никакву пажњу.

Сад нас је занимало чисто да ли је увођење Жељка Митровића као једног од "консултаната и координатора" доласка Анђе и Бреда у домаће избјегличке центре, сличан спин који веома очигледно примјењују домаћи политичари: Скретање пажње и одржавање имиџа у сасвим лошој економској ситуацији.

Показало се да јесте. Аида Прљача, портпарол УНХЦР у Сарајеву, за Фронтал.РС је одлучно демантовала да ова прича има икакве везе са стварношћу. То се наравно и очекивало, обзиром да је у чланку све врло наивно исконструисано.

Глумачки пар има школски ексцентричне захтјеве, те тражи да се стан "потпуно испразни и да остане само спаваћа соба". Директорица Пинк БХ у изјави за београдски таблоид у управном говору потвруђује вијест о ноћењу путника намјерника из Холивуда; али "сочне детаље" даје извјесни Алден Хаџикарић "познат по учешћу у Велики Брат – ВИП". Да све буде као у бајци, у гужви се нису стигли фотографисати са тим полубожанским величинама…

Тешко да ће било шта од овога помоћи отпуштеним радницима Пинк БХ. Како се име "Бред", изговара као и хљеб (bread) на енглеском, биће да им засада остаје једино што и свим становницима двоентитетског савеза – "Бреда и игара".

И покоја Анђелина, склона усвајању.Оставите одговор