Русија послала војнике у Киргистан

Русија је синоћ послала војне трупе у Киргистан у намјери да заштити руске држављане, укључујући оне у својој ваздушној бази Кант, пошто су самопрокламовани нови лидери преузели власт у тој централноазијској земљи. Предсједник Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је новим киргистанским лидерима да је Русија послала "групу војних лица" у ту земљу са циљем обезбјеђивања […]

петак, април 9, 2010 / 13:40

Русија је синоћ послала војне трупе у Киргистан у намјери да заштити руске држављане, укључујући оне у својој ваздушној бази Кант, пошто су самопрокламовани нови лидери преузели власт у тој централноазијској земљи.

Предсједник Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је новим киргистанским лидерима да је Русија послала "групу војних лица" у ту земљу са циљем обезбјеђивања породица руских држављана, амбасаде Русије и осталих дипломатских представништава, каже се у саопштењу Кремља, а њихов број, као ни вријеме доласка, није наведен.

Начелник Генералштаба руске војске генерал Николај Макаров казао је руској агенцији Итар-Тас с да је предсједник наредио да два одреда руских командоса са око 150 припадника буду упућена у ваздухопловну базу Кант ради заштите породица руских војника.

"Уколико политичке тензије у Киргистану буду расле, дјеца и супруге војника биће евакуисани из базе", рекао је неименовани званичник Генералштаба Итар-Тас су.

Званични представник руског војног ваздухопловства Владимир Дрик јуче је рекао да је команда базе због догађаја у Киргистану одлучила да појача мјере обезбеђења њених објеката и да је официрима и члановима њихових породица препоручено да не напуштају територију базе.

Војни аеродром Кант је 20 километара источно од главног града Киргистана, Бишкека, на 777 метара надморске висине, а у бази се налази приближно 500 војника, авиона и хеликоптера.Оставите одговор