Суд пресудио: Парламент Египта нелегалан, али нека чека

Египатски Врховни уставни суд је одлуком прогласио парламент нелегално изабраним, али није одмах донио одлуку о његовом распуштању. Чланови одбора који су направили нацрт новог устава су, према одлуци суда, такође нелегално изабрани. Тренутни утицај судске пресуде је ограничен, наводи агенција Асошиејтед прес. Горњи дом паралмента, у којем доминирају исламисти, остаће у истом саставу до […]

понедељак, јун 3, 2013 / 06:42

Египатски Врховни уставни суд је одлуком прогласио парламент нелегално изабраним, али није одмах донио одлуку о његовом распуштању.

Чланови одбора који су направили нацрт новог устава су, према одлуци суда, такође нелегално изабрани.

Тренутни утицај судске пресуде је ограничен, наводи агенција Асошиејтед прес.

Горњи дом паралмента, у којем доминирају исламисти, остаће у истом саставу до избора за доњи дом, који ће вероватно бити одржани почетком следеће године.

Устав, који су грађани прихватили на референдуму у децембру, такође ће остати на снази.

Опозиција тврди да пресуда ипак баца сијенку на победу исламиста на изборима и да оспорава легитимитет спорног устава, који су преко одбора прогурали исламисти повезани с председником Мохамедом Морсијем.

С друге стране, Морсијеве присталице судску одлуку виде као побједу, јер имплицитно признаје легитимитет горњег дома парламента и устава јер их не укида.Оставите одговор