Меркелова не би давала овласти Европској комисији

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да се противи томе да се Европској комисији дају већа овлашћења и слаже са Француском да владе земаља Европске уније треба да ближе сарађују у погледу економске политике. „Не видим да има потребе да се у наредних неколико година дају већа овлашћења Комисији у Бриселу“, рекла је Меркелова […]

понедељак, јун 3, 2013 / 06:49

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да се противи томе да се Европској комисији дају већа овлашћења и слаже са Француском да владе земаља Европске уније треба да ближе сарађују у погледу економске политике.

„Не видим да има потребе да се у наредних неколико година дају већа овлашћења Комисији у Бриселу“, рекла је Меркелова за недјељник „Шпигл“.

Она је истакла и да се слаже са француским предсједником Франсоа Оландом да треба да се оствари ближа сарадња у погледу економских питања, пренио је Ројтерс.

„Мислимо, на примјер, на тржишта рада и пензија, али и на пореску и социјалну политику. Сарадња у Европи у погледу економске политике је преслаба, она мора да се ојача, а то се прилично разликује од тога да се дају веће надлежности Бриселу“, рекла је Меркел.

Током разговора у Паризу у четвртак, Меркелова и Оланд су се заложили за ближу економску сарадњу земаља еврозоне, а заједнички текст о будућности управе тржиштем заједничке европске валуте послаће колегама пред самит ЕУ у јуну.

Коментари Меркелове о Европској комисији могли би да изазову негодовање мањих чланица европског блока које овај извршни огранак ЕУ сматрају браниоцем својих интереса у Европи.Оставите одговор