Стојановић о катастрофи у ЖРС и против санкција било коме, па пи Шиприћу

Стање у Жељезницама Републике Српске је катастрофално, а нагомилани проблеми се никада нису почели рјешавати системски већ је политика руководила овим гигантом у коме ради преко 3000 радника, упозорио је данас на конференцији за медије носилац листе кандидата СДС-а за изборну јединицу 6 Томица Стојановић.

уторак, септембар 11, 2018 / 18:40

– Према извјештају Владе Републике Српске из 2006 године Жељезнице РС су пословале позитивно. Након те године, сваке наредне године биле су у губитку за по 30 милона конвертибилних марака, а тренутни кумулативни губитак је око 350 милиона КМ.

У годинама када су позитивно пословале, Жељезнице чак нису имале једног од највећих коминтената, а то су Рудници жељезне руде Љубија – истакао је Стојановић. Он је изнио у јавност и детаље у вези са афером "Преса" односно да се  јавном набавком у овом предузећу тражила једна врста опреме, а набавила се потпуно друга врста са много мање оперативним карактеристикама.

– Тужилаштво у Добоју води истрагу о овом случају, али конкретне намјере да се ова афера разоткрије као да изостају – сматра Стојановић. Он је подсјетио да су Жељезнице РС исјекле 555 вагона и бацили их у старо гвожђе.

– Ови вагони су се још могли користити, али изгледа да није било жеље и квалитетног приступа да се тај случај ријеши на другачији начин – изразио је своје увјерење Стојановић. Према његовим ријечима, преко 2000 радника је тужило  Жељезнице РС, што је преко 70 одсто радника и то је додатни показатељ у каквом се стању ово предузеће налази.

– Ако настави овако да послује ова фирма може и да банкротира – упозорава Стојановић. Он је подсјетио и да је прије пола године у Парламенту БиХ донесена одлука о повећању цијене горива за 30 фенинга, а да се тај износ средстава уплаћује на ентитетске буџете. Након тога су услиједили протести возача, а предсједник Владе РС Жељка Цвијановић је најавила смањење цијене горива за 5 фенинга. Међутим, цијену није смањила Влада већ тржиште, јер су смањене и цијене нафтних деривата у свијету. Одлука Владе о смањењу цијене горива је донесена али није спроведена у дјело. Такође, средства не иду тамо гдје је било предвиђено,односно за улагање у инфраструктуру – био је изричит Стојановић.

Коментаришући увођење санкција Николи Шпирићу, односно његово стављање на "црну листу" Сједињених Америчких Држава, он је истакао да СДС не подржава увођење санкција било коме из Републике Српске, јер су такве ствари осјетили и на својој кожи.

-Није нам стало да се било који грађанин Републике Српске кажњава на овакав начин, али ипак се питамо како то да се значајна средства из буџета издвајају за лобирање у корист Републике Српске, а све што добијамо су нови санкционисани функционери – навео је Стојановић, изражавајући жаљење што се инвеститорима у РС шаље лоша порука да њихов капитал у Српској не може бити сигуран због корумпираних политичара.Оставите одговор