Станислав Смирнов добио математичку Нобелову нагарду

Рус Станислав Смирнов, васпитаник Санкт-Петербуршке математичке школе, добио је награду Филдса. Ову престижну награду називају математичком Нобеловом наградом. И други пут заредом добијају је научници из Русије. Међународни математички савез на Свjетском конгресу математичара у индијском граду Хајдарабаду објавио је имена четири добитника награде. Међу њима је Станислав Смирнов, који тренутно ради на Женевском универзитету […]

понедељак, август 23, 2010 / 11:04

Рус Станислав Смирнов, васпитаник Санкт-Петербуршке математичке школе, добио је награду Филдса. Ову престижну награду називају математичком Нобеловом наградом. И други пут заредом добијају је научници из Русије.

Међународни математички савез на Свjетском конгресу математичара у индијском граду Хајдарабаду објавио је имена четири добитника награде. Међу њима је Станислав Смирнов, који тренутно ради на Женевском универзитету у Швајцарској. Награда му је уручена за рад, како је речено у реферату Конгреса, у којем је подвео јасну теоријску базу под низ важних метода савремене статистичке физике, и њен аутор је представио доказ врло јасно и образложено јасним комбинаторним аргументима.

Смирнов је завршио исту математичку школу као и добитник награде Филдса 2006. године Григориј Перељман. Иза њега је такође механичко-математички факултет Санк-Петербуршког универзитета и постдипломске студије на Калифорнијском технолошком институту, гдје је одбранио дисертацију. Смирнов не добија први пут престижне награде. 1986. и 1987. постао је апсолутни побједник Међународне математичке олимпијаде, а 2001. је добио награду Математичког института Клеја, 2004. награду Европског математичког друштва. Тако да је то познати математичар свјетског гласа, који се показао још у студенским данима, каже његов ментор, доктор физичко-математичких наука Виктор Хавин.

Његов дипломски рад, наравно, прије је личио на магистарски, ако не и да докторски. Драго ми је што могу да истакнем да се Стасов успјех дјелимично објашњава тиме што он врло вјешто и успјешно примењује комплексну анализу – дисциплину којој сам га некада учио.

Без обзира на стални рад у иностранству, Станислав Смирнов је често код куће, у Санкт-Петербургу. И врло га брине питање припреме научних кадрова у Русији. Како би се васпитала нова генерација математичара, убијеђен је научник, нису потребни велики трошкови на апаратуру, лабораторије, већ је врло важна непосредна комуникација са квалификованим педагозима. Док у Русији они постоје, треба мислити о будућности: Мени се чини, подвлачи добитник, да најкритичнији није проблем квалитета научних истраживања и предавања уопште, већ ужа припрема будућих научних кадрова. У Русији је увијек био и остаје висок ниво математике, и треба га очувати, убјеђен је Смирнов. Сам он врло је захвалан својим учитељима – Николају Макарову и Виктору Хавину из Санкт-Петербуршког одјељења математичког института Стеклова.

Медаља Филдса додјељује се једном у 4 године већ више од 70 година. Могу да је добију од два до четири математичара млађа од 40 година. Осим медаље, они добијају новчану награду од око 15.000 долара. 2006. године ову награду су добили Руси Андреј Окуњков и Григориј Перељман. Добитници Филдсове награде више пута су били совјетски и руски математичари: Сергеј Новиков 1970, Григориј Маргулис 1978., Владимир Дринфелд 1990., Јефим Зељманов 1994., Максим Концевич 1998., Владимир Воеводски 2002. За све награђене овом медаљом с пуним правом важе ријечи урезане на њеној предњој страни: Превазићи своју људску ограниченост и покорити Васиону.Оставите одговор