Шта би ми без вас?

Поштовани програмери, дизајнери и остали који учествујете у успостављању Фронтал.РС на новом ЦМС, велики поздрав од чланова редакције. Велико хвала на до сада обављеном послу и ми се надамо да ћемо се моћи достојно одужити, без обзира на усмене договоре и остало. Портал изгледа феноменално. Оно што је сада актуелан проблем, јесте што нас притишћу […]

уторак, фебруар 22, 2011 / 15:42

Поштовани програмери, дизајнери и остали који учествујете у успостављању Фронтал.РС на новом ЦМС, велики поздрав од чланова редакције.

Велико хвала на до сада обављеном послу и ми се надамо да ћемо се моћи достојно одужити, без обзира на усмене договоре и остало. Портал изгледа феноменално.

Оно што је сада актуелан проблем, јесте што нас притишћу нас аматери које смо пустили да сад нешто помало раде адреси www.frontal.rs па ћемо можда бити приморани да у току пар наредних дана (четвртак, петак) пустимо у погон портал преносом ДНС параметара на сервер гдје се сад налазе садржаји www.frontal.rs.sr. Упропаштавају бренд неким глупим садржајима, портал је готово мртав, не ажурира се и опада му посјета. Што је све ствар коју не смијемо допустити, а која и није сад претјерано битна, колико је битно да портал изгледа добро да се не брукамо.

Шта је есенција

Зато бих вас замолио да нас истрпите још мало, те ове кључне ствари које понављам као нека напорна покварена плоча посљедњих пар дана, одрадимо што је прије могуће. Након тога евентуалне дораде ће бити ствар која ће се моћи радити и када будемо у промету.

Ми смо вам мало чудна братија, јер све што радимо радимо срцем и поштено, па не желимо да будемо гласило било које партије, било које финансијске олигархије, те поготово нећемо да допустимо да од Фронтал.РС нека будала направи латинични сајт који се неће бринути за Републику Српску, нашу традицију, писмо, историју и будућност. Као и борци некад на фронту, због тога смо и ми принуђени да стопирамо на линију и једемо конзерве из хуманитарне помоћи, са натписом ИКАР. 😉

Но, уколико би могли ријешити ове ствари које су побројане доле, остале евентуалне интервенције су много мањег степена хитности. Унапријед хвала на разумијевању.

Списак од седам тачака

1. Оно у заглављу ПРЕТРАГА, треба избацити и замијенити са РАДИО. Пошто је то у некој перспективи. То ријешити за сада отварањем сличне странице као ОГЛАШАВАЊЕ, гдје ћемо ми написати да нам је то у плану. И са тиме завршавамо заглавље.

2. ПОВЕЋАТИ ХИТНО фонт који се користи за лид. Како је био раније, ништа друго.

3. ЈАКО НАМ ЈЕ НЕОПХОДНО да се одради она ствар са могућношћу постављања банера на сваку рубрику индивидуално 660 x130, те да између сваке двије вијести на рубрици има онај 700х70. Који се такође могу на поједину рубрику постављати. Без тога не могу написати онај дио ОГЛАШАВАЊЕ, а јако нам је битно.

4. Како приступити овим страницама ИМПРЕСУМ, ДОНИРАЈТЕ НАС!, ОГЛАШАВАЊЕ, а да бих то уредио. Ја могу вама да шаљем текстове, али рачунам да је овако лакше?

5. КОЛУМНИСТЕ поредати у два реда као што су били на њиховој подстраници, те за оне који немају фотку, а имају је на старом порталу, убацити их на њихове странице, као и на главну. Они који немају фотографије, нека иду са том сличицом гдје пише само име и титула, без икакве силуете. Раније сам детаљно писао шта и како ту мијењати, али ви поставите овако како јесте сада, па ћемо послије то рјешавати. Свеједно је тако и на старом. Нпр. Срђан Пухало је имао своју фотографију кад смо пребацивали садржаје, сад те фотографије нема, а и име доле у „посљедње колумне“ му не излази већ почиње наслов двотачком.

6. ГАЛЕРИЈЕ су изванредне и одушевљени смо. Сад ћемо их напунити, да видимо како то функционише у пракси. Једино што је проблем је што ФОТО ДАНА на насловној страни не излази само једна, већ се ево додаје сад и још једна, па још једна. Даље нијесмо експериментисали. Треба бити само једна. Све остало је одлично. Није нам јасно те категорије доле и то све, треба само да изађе на насловну. Да имају свој фолдер и у њему се посебно могу прегледавати. Мислим да је то системски већ све ријешено, али ето, да пријавимо баг.

7. За крај, један примјер ситница, које онда затрпају ове спискове, али нијесу неопходне сад за сам старт. Нпр. не појављује се ручица када се миш наднесе над оне меније са лијеве стране, па да се они отворе или затворе. Треба је ставити, да буде исто као кад се наднесе над наслов…

Понављање је мајка знања

Али, понављам, приоритет су нам КОЛУМНИСТИ, БАНЕРИ, те да средимо ово око заглавља и тих ОГЛАШАВАЊЕ, ДОНИРАЈТЕ НАС!, РАДИО. То да ријешимо што прије, и ми можемо да се бацимо у промет. Примјера ради, није сад падање у несвијест што видео није упасован на ширину прозора за текст у вијести која се отвори (мислим да је то 640), али то би некад требали касније средити. Ево и видеа, за примјер.

Фронтал промотивни спот – дуги from Фронтал on Vimeo.

Још једном да вам пуно захвалимо на труду, поготово Браниславу Јовковићу, који нам је главна контакт-особа. Али баш вам хвала на свему. Ваш ЦМС је далеко стабилнији и генерално бољи од оног који смо имали. Проблем су само неке ствари на које смо ми навикли раније, а овдје их нема, али ћемо се довити како да то компензирамо, док упознамо све могућности софтвера. Што ће доћи кроз рад. А ми радимо и шљакамо немилице, те вас са те стране потпуно разумијемо. Ево ја не стижем да се обријем, па сам као прави четник, можда ме Бранислав неће ни познати од посљедњи пут кад смо се видјели.

Овај текст ћемо, наравно, скинути прије премијере, а вала и не морамо. Овим смо вам хтјели указати част показати поштовање. Још једном све најбоље.

Смрт фашизму!

Дани(ј)ел Сммић, у име редакције јединог ћириличног портала западно од Дрине.

(има нас више него на слици;)Оставите одговор