Нови талас штрајкова у Грчкој

АТИНА – Талас штрајкова у Грчкој настављен је данас пошто су многи синдикати одлучили да обуставе рад у знак протеста због владиних мера штедње. Према извјештајима агенција, данас не раде професори и учитељи, а повремено и градски превоз у Атини, што прави велике проблеме грађанима. Федерација адвоката, која већ данима не ради, одлучила је да […]

уторак, 22 фебруара, 2011 / 15:19

АТИНА – Талас штрајкова у Грчкој настављен је данас пошто су многи синдикати одлучили да обуставе рад у знак протеста због владиних мера штедње.

Према извјештајима агенција, данас не раде професори и учитељи, а повремено и градски превоз у Атини, што прави велике проблеме грађанима.

Федерација адвоката, која већ данима не ради, одлучила је да штрајк продужи до петка, јер је незадовољна приједлогом владе да се грчка адвокатура отвори и за страну конкуренцију.

Ово је, како се најављује, само увод у још већи талас штрајкова, који почиње сутра.

Највеће синдикалне конфедерације GSEE и ADEDY, које окупљају скоро два милиона запослених у јавном и приватном сектору, за сутра су најавиле 24-часовни штрајк који ће сигурно паралисати земљу.

ОТОЕ, синдикат који заступа интересе запослених у банкама, такође је саопштио да ће учествовати у протестном скупу који је заказан за сутра у центру Атине.

Повремене прекиде рада најавиле су и авиокомпаније и контролори лета, тако да ће многи летови, поготово на домаћим линијама, бити отказани. Најављује се и поремећај на жељезницама.

Влада премијера Јоргоса Папандреуа је – и поред таласа штрајкова, који траје више од годину – присиљена да уводи мјере штедње, пошто се Грчка суочила са досад незапамћеном економском кризом.

То је предуслов и за добијање зајмова од ММФ и европских финансијских институција у износу од 110 милијарди евра.Оставите одговор