Српско народно позориште и Грк Зорба – 120 пут

Поводом обиљежавања 150 година рада Српског народног позоришта из Новог Сада, у великој дворани "Сава центра” 120. пут изведен је балет "Грк Зорба”. Оркестар, хор и ансамбл нашег најстаријег професионалног театра наступио је пред великим бројем посјетилаца. Главну улогу је 36. пут тумачио Константин Костјуков. Кореограф и редитељ овог спектакла је Крунислав Симић, а дириговала […]

недеља, мај 29, 2011 / 15:49

Поводом обиљежавања 150 година рада Српског народног позоришта из Новог Сада, у великој дворани "Сава центра” 120. пут изведен је балет "Грк Зорба”.

Оркестар, хор и ансамбл нашег најстаријег професионалног театра наступио је пред великим бројем посјетилаца. Главну улогу је 36. пут тумачио Константин Костјуков. Кореограф и редитељ овог спектакла је Крунислав Симић, а дириговала је вишеструко награђивана Весна Шоуц.

Представа прати пријатељство Алексиса Зорбаса, рудара, и Ника, младог писца, чију улогу тумачи Милан Лазић. Они заједно бродом путују на Крит. Зорбас је велики сањар, луталица, љубитељ порока и жена.

Доласком на сеоски трг на Криту, они упознају мјештане и рађа се љубав између Зорбаса и мадам Ортас (Гордана Симић) и Ника и младе удовице Марине (Оксана Сторожук). Мјештани се противе њиховим везама, али љубав побјеђује, мада накратко. И Марина и мадам Ортас умиру, па Зорбас и Ник остају сами, као вјечни пријатељи. Они лијече тугу играјући сиртаки, игру која најбоље смирује душу. Игра се захуктава и постаје све необузданија.

Велики број посјетилаца без даха је пратио сваки покрет на сцени. Музика познатих тонова дјело је композитора Микиса Теодоракиса, а роман „Доживљаји Алексиса Зорбаса” написао је Никос Казанцакис, по коме је снимљен и филм. Инспирацију за дјело Казанцакис је добио слушајући животну причу правог Алексиса Зорбаса, за чије потомке се поуздано зна да данас живе у Београду.Оставите одговор