Српска добила нову Владу

Посланици Народне скупштине Републике Српске изабрали су данас нову Владу РС. За нову Владу РС и њеног предсједника, Александра Џомбића, гласало је 46 посланика, а 30 је било против. Засиједање је почело око 10.30. када је мандатар за састав нове Владе, Александар Џомбић почео да излаже свој програм. – Наставићемо са великим послом који смо […]

среда, децембар 29, 2010 / 14:15

Посланици Народне скупштине Републике Српске изабрали су данас нову Владу РС.

За нову Владу РС и њеног предсједника, Александра Џомбића, гласало је 46 посланика, а 30 је било против.
Засиједање је почело око 10.30. када је мандатар за састав нове Владе, Александар Џомбић почео да излаже свој програм.
– Наставићемо са великим послом који смо започели када сам први пут добио повјерење од тадашњег премијера, Милорада Додика – рекао је Џомбић на почетку излагања.
Прије него што је почео са представљањем резултата прошле Владе, у свим областима, Џомбић је навео да је економски стабилна Српска, основни циљ.
– Република Српска је наш политички циљ и тестамент – изјавио је бивши министар финансија РС, најавивиши преиспитивање свих надлежности и функција које су пренесене на ниво БиХ.
У новој влади РС биће шест чланова из претходног састава и десет нових министара.
На досадашњим функцијама остаће министар унутрашњих послова Станислав Чађо, министар правде Џерард Селман, министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић и министар просвјете и културе Антон Касиповић.
Министар рада и борачко инвалидске заштите биће Петар Ђокић, министар финансија Зоран Тегелтија, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић из Бијељине.
Жељка Цвијановић биће министар за економске односе и координацију, Нада Тешановић министар трговине и туризма, Сребренка Голић министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Лејла Решић министар управе и локалне самоуправе РС, а Горана Златковић министар за породицу, омладину и спорт. У прошлој влади, двије жене су обнашале функцију министра.
Министар за избјеглице и расељена лица биће Давор Чордаш, Жељко Ковачевић министар индустрије, енергетике и рударства, а министар науке и технологије Јасмин Комић.
Ко је опозиција?
Предсједник Народне демократске странке и посланик у НСРС је рекао да ће ова странка подржати нови Владу РС из принципијелних разлога.
Јандрић каже да ће ова странка, уколико у будућности буде или у власти, или у опозицији, увијек подржати владу која буде имала скупштинску већину.
– Требали би сви бити поштени, па рећи да смо до сада, на овај или онај начин, сви, барем по два пута учествовали у власти – ријечи су којима се предсједник НДС обратио колегама посланицима.
Подршку Влади РС је испред Социјалистичке партије и Партије пензионера обећао Саша Чудић, а и ДНС је очекивано најавио да ће гласати за Владу.
Представници СДС, Вукота Говедарица, ПДП, Зоран Ђерић, ДП, Драган Чавић, као и Слободан Поповић из СДП рекли су, прије гласања, да ове странке неће подржати Владу РС и Програм који је предложио мандатар Александар Џомбић.
Сједници није присуствовао предсједник РС, Милорад Додик, који се налази у Сарајеву на преговорима са политичким партијама.


Оставите одговор