Срето Ного хвали Додика за прекид дружбе са амбасадорима Велике Британије и Сједињених Америчких Ентитета

Професор међународног кривичног права Срето Ного изјавио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик прекидом односа са британском и америчком амбасадом у БиХ повукао фантастичан и у посљедње вријеме незабиљежен потез који треба да добије гласну подршку високих српских интелектуалаца.

петак, март 31, 2023 / 13:34

Ного је нагласио да је оно што Додик чини залагање за поштовање међународног кривичног права и људских права и слобода.

"Честитам му, пре свега, на храбрости, али и на знању и на поштењу", рекао је Ного Срни.

Он је истакао да је Додик у овом потезу имао стручну и политичку поткованост када је донио овакву одлуку.

Ного је нагласио да је Додик потврдио нешто што се већ 20 година шушка у научној и стручној јавности о лицемјерству међународног кривичног права.

Он је указао да, према америчком тумачењу међународног кривичног права, Америка има право да бомбардује СР Југославију бомбама са осиромашеним уранијумом и да каже да је то урађено ради заштите људских права, као и да уништи Сирију ради заштите виталних интереса Америке.

"Нико ту не обраћа пажњу што је нарушено међународно кривично, међународно јавно и море других права. Апелујем на српску интелигенцију да се да подршка предсједнику Додику за овај храбар потез", поновио је Ного и навео да је "дубоко разочаран" јер српска интелигенција, прије свега она која бави кривичним и међународним кривичним правом у Српској – ћути.

Ного је додао да се искрено нада да Срби који живе у Србији и у расијању неће дозволити да амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил уређује каква ће Србија бити и хоће ли у њеном саставу сутра бити Косово и Метохија.

"Ваљда ћемо и ми изникнути једнога Додика, па ћемо знати како да реагујемо", рекао је Ного.

Ного је као оснивач и предсједник Српског удружења за међународно кривично право позвао колеге из Републике Српске да се придруже Међународној конференцији, која ће се о теми "Будућност међународног кривичног права", уз учешће стручњака из ове области из Кине, Русије и још 18 земаља од 1. до 4. јуна одржати у Врњачкој Бањи.

Влада Републике Српска усвојила је 23. марта Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског деловања.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен тако је на "Твитеру" навео да напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је он /Додик/ на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина, те да Стејт департмент, којег заступа амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи, наставља да се залеже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују.Оставите одговор