dysko

Среброљупци, паразити и корисни идиоти

Избори се ближе. Лобирање за самога себе, подметање другима, те куповина утицаја и гласова, сажимају се у многе реалне и нереалне амбиције којима је српски хомо политикус веома склон и одан. Власт против опозиције користи државне ресурсе, односно новац који сви уплаћујемо у државну касу. Опозиција узвраћа помоћу штапа и канапа. Дио опозиције се на […]

петак, јул 30, 2010 / 08:32

Избори се ближе. Лобирање за самога себе, подметање другима, те куповина утицаја и гласова, сажимају се у многе реалне и нереалне амбиције којима је српски хомо политикус веома склон и одан.

Власт против опозиције користи државне ресурсе, односно новац који сви уплаћујемо у државну касу. Опозиција узвраћа помоћу штапа и канапа. Дио опозиције се на вријеме обратио власти, па пријеподне глуме опозицију а поподне долазе код власти по задатке и награду. Свако има своју рачуницу.

А рачуница владајућих је најзанимљивија. Опстанак владајућег среброљубља – мотив је који заслужује велика улагања. Мали број задовољних, ријеч је о онима који су исисали голем новац из буџета, спреман је да дио профита уложи у опстанак власти и могућност да сисају и даље. Слиједе мањи љубитељи сисања, распоређени по бројним директорским фотељама, управним одборима и намјештењима која су добро плаћена.То је паразитски систем који броји око 25.000 људи у државној управи (влада, агенције и сл.) са добрим платама и положајем, а са послом који не само да није тежак, већ је у већини случајева и непотребан!

Истовремено, то је армија сигурних гласача владајућег режима, јер ко би им иначе дао толику плату а да не раде ништа. Та админстративна војска црпи буџет и ресурсе до изнемоглости, а за њихов опстанак је влада подигла и нове кредите код ММФ-а. Ми те кредите морамо да враћамо, наравно, а сама влада због те финансијске зависности већ прави политичке уступке како би добила ново задужење. Успутна патриотска реторика најбоље је покриће за ову буди бог с нама политику. Дакле, безмало па перпетуум мобиле.

О медијима који се претварају у џубокс владе РС, да не трошимо ријечи. Они (за паре, дакако) сужавају демократске видике у своју краткорочну корист, а дугорочно на штету свих нас па и себе самих. Ко преживи писаће. Сада се пише и дебатује само у корист власти. У ту сврху охрабрује се и пљување опозиције. Добровољци који су за биједну цркавицу спремни да подрже овај пројекат – спремни су као запета пушка. Криза је, тешко се зарађује. Боље икако него никако.

Стартна предност владајућих је очито велика. Па ипак, по многобројним нервозним реакцијама премијера РС и припадајућих му папагаја, може се закључити да наведена предност не доноси мир и спокој у владајућим структурама. Ваљда су им сумњиви грађани који, притиснути све тежим животом, своје незадовољство усмјеравају баш према власти, недвосмислено је окривљујући што им није боље и са пријетећом казном за то што су толико лагали (читај крали).

Власт на ово незадовољство нема одговора, већ само нова и нова обећања. Да ли ће и ова нова, као и она стара обећања, бити изречена уз иће и пиће под шаторима или ће смислити неку другу варку, тек ће да се види. У сваком случају власт је бираче навикла посматрати као КОРИСНЕ ИДИОТЕ. Плаћају порез, ћуте, не таласају, гласају за власт из страха или под притиском, или чак уопште не гласају. Управо, КОРИСНИ ИДИОТИ! Корисни за корумпирану власт, а идиоти и за власт и за себе.

Ово сам закључио анализирајући блогове и наступе Додикових питбулова, папагаја и конкубина. Ко ми не вјерује нека прочита Ујка Васу! Не, није то онај Васа из „Госпође министарке“, већ www.rajkovasic.com).

Уз извињење свима који би се у овој колумни евентуално могли препознати, упућујем апел СОЦИЈАЛНОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ у Републици Српској. Надам се да ће та интелигенција спознати да се ови, тренутно владајући, неће промијенити. Неће мање красти, неће престати са демагогијом и неће пружити шансу способним, већ лојалним и пробраним. Задужиће нас више, а поштовати мање. Србоваће из интереса, као што и све друго раде само из интереса. Ентузијазам им је непознат, а можда и штетан. Биће им драго да се образовани и паметни иселе из РС, јер ће тако лакше и дуже владати…

Па није ваљда да у Републици Српској не постоје интелигентни бирачи, односно одговорни људи који здраво расуђују, а који нису корисни идиоти?

Среброљупци и паразити уопште нису спорни.Оставите одговор