Шпирић: Чему толика хистерија око формирања власти?

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра охрабрујућим најаве да би се договор о формирању новог Савјета министара могао постићи у наредних 20 дана, али и да је нелогично очекивати да се сва битна питања ријеше на само два састанка политичких лидера. "Уколико се одмах постигне договор, потребно је бар два мјесеца да се заврше […]

субота, октобар 15, 2011 / 10:21

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра охрабрујућим најаве да би се договор о формирању новог Савјета министара могао постићи у наредних 20 дана, али и да је нелогично очекивати да се сва битна питања ријеше на само два састанка политичких лидера.

"Уколико се одмах постигне договор, потребно је бар два мјесеца да се заврше све процедуре око његовог конституисања", рекао је Шпирић синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је навео да се о формирању новог Савјета министара ствара велика хистерија, иако се унапријед зна да ће се нови сазив разликовати за два или три имена, што значи да ће само умјесто Странке за БиХ, која излази, ући представници СДС-а и СДП-а.

Шпирић је поновио да представници Српске траже Министарство иностраних послова да би се БиХ у иностранству представљала онаквом каква заиста јесте.

Он је рекао да је потребно обезбиједити принцип ротације на свим битнијим функцијама као стабилизатор БиХ да би је сви, барем минимално, доживљавали као своју земљу, али да принципом ротације политичко Сарајево није задовољно.

"Основни проблем у БиХ је постојање два дијаметрално супротна концепта, једног за децентрализацију и другог за централизацију државе. Сматрам да наглашена централизација води распаду БиХ", упозорио је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Говорећи о европском путу БиХ, Шпирић је рекао да задаци који се налазе пред њом како би аплицирала за статус кандидата за чланство у ЕУ, који подразумијевају попис становништва, закон о систему државне помоћи и примјену пресуде Суда у Стразбуру у случају "Сејдић-Финци" нису тешки, али да ће БиХ, и кад се они ријеше, поново бити у истим проблемима.

Он је нагласио да је институционалном ћорсокаку у којем се налази БиХ допринио и Брисел, додајући да је потребно критички преиспитати оправданост институција у БиХ формираних након Дејтона.

"Политичко Сарајево мисли да мора заоштрити политичку ситуацију у БиХ да би дошло до арбитрирања међународне заједнице, али каква год арбитража била она неће задовољити све", поручио је предсједавајући Савјета министара.

Говорећи о доласку специјалног представника ЕУ у БиХ Петера Соренсена, Шпирић је рекао да ће његова улога бити успјешна уколико пробуди дијалог између страна у БиХ, а не дијалог са њим.

"Све док се не сједне и каже да сви признају Дејтон као основу, ситуација ће бити оваква, али револуционарна рјешења нису могућа", рекао је Шпирић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор