Шпански и португалски политичари прекидају бојкот фудбала

Шпанија и Португал окончаће бојкот фудбалских мечева европског шампионата "Евро 2012″ у Украјини како би гледали финале турнира, рекао је шпански министар спољних послова Хозе Мануел Гарсија Маргаљо. Званичници из Мадрида , Лисабона и других европских пријестоница бојкотовали су мечеве који су играни у Украјини, која је домаћин овом турниру заједно са Пољском, због затварања […]

уторак, јун 26, 2012 / 21:04

Шпанија и Португал окончаће бојкот фудбалских мечева европског шампионата "Евро 2012″ у Украјини како би гледали финале турнира, рекао је шпански министар спољних послова Хозе Мануел Гарсија Маргаљо.

Званичници из Мадрида , Лисабона и других европских пријестоница бојкотовали су мечеве који су играни у Украјини, која је домаћин овом турниру заједно са Пољском, због затварања бившег премијера Јулије Тимошенко.

Она чека суђење у случају утаје пореза и тврди да је тужба против ње политички намонтирана.

Португал није одмах коментарисао да ли ће слати представнике на финалну утакмицу у недељу у украјинској пријестоници Кијеву.

Шпанија и Португал играју сутра полуфиналну утакмицу, а побједник ће играти или против Њемачке или Италије за титулу европског првака.

„Шпански премијер био је на првој утакмици и биће на посљедњој“, рекао је шеф спољне политике Хозе Мануел Гарсија Маргаљо, преносе шпански медији. Прва утакмица Шпаније на првенству против Италије играна је у Гдањску у Пољској.

„Португалци су нам рекли да ће и они бити тамо“, рекао је Гарсија Маргаљо.

Кабинет шпанског премијера није одговорио на захтјев за коментаром у понедјељак ни у уторак.

Португалско Министарство спољних послова данас није коментарисало.

Министар спољних послова Пауло Портас рекао је прије почетка турнира да је ово спортски догађај и да „не смије бити заражен политиком“.

Ипак, португалски званичници нису учествовали на утакмицама у Украјини.

Гарсија-Маргаљо рекао је да је Шпанија већ послала снажну поруку неслањем представника на четвртфиналну утакмицу Шпанија-Француска у украјинском граду Доњецку.

„То је сасвим јасан и значајан политички сигнал о томе шта ми мислимо“, рекао је он.

Украјински суд прекинуо је данас суђење Тимошенковој до средине јула.Оставите одговор