Шпанске банке позајмиле рекордну суму од ЕЦБ

Шпанска централна банка саопштила је данас да су кризом погођене банке у тој земљи током јула позајмиле рекордних 375,5 милијарди евра од Европске централне банке (ЕЦБ). То је за 11 одсто више у односу на јунски ниво, као и још један показатељ потешкоћа у коме се налази банкарски сектор те земље, преноси агенција АП. Најновији […]

среда, август 15, 2012 / 01:00

Шпанска централна банка саопштила је данас да су кризом погођене банке у тој земљи током јула позајмиле рекордних 375,5 милијарди евра од Европске централне банке (ЕЦБ).

То је за 11 одсто више у односу на јунски ниво, као и још један показатељ потешкоћа у коме се налази банкарски сектор те земље, преноси агенција АП.

Најновији подаци су седам пута већи у односу на 52 милијарде долара колико су шпанске банке позајмиле у јулу 2011.

Шпанске банке практично нису имале приступ финансијским тржиштима због страховања инвеститора у погледу њиховог финансијског стања, док је Шпанија, са стопом незапослености близу 25 одсто, такође забиљежила раст трошкова задуживања на нивое који се сматрају неодрживим на дужи рок.

Влада у Мадриду је већ обезбиједила зајам у вриједности до 100 милијарди евра од партнера из еврозоне за спас својих ослабљених банака.Оставите одговор