Соренсен: Статус кандидата 2014. године, у најбољем случају

Шеф делегације ЕУ у Босни и Херцеговини Питер Соренсен сматра да би у најповољнијем случају БиХ могла почетком 2014. да очекује статус кандидата. Он је рекао да би БиХ до краја ове године могла да аплицира за чланство у ЕУ. Соренсен је, учествујући на трибини Центра за стратешке студије у Вашингтону, рекао да су то […]

среда, јун 6, 2012 / 12:31

Шеф делегације ЕУ у Босни и Херцеговини Питер Соренсен сматра да би у најповољнијем случају БиХ могла почетком 2014. да очекује статус кандидата.

Он је рекао да би БиХ до краја ове године могла да аплицира за чланство у ЕУ. Соренсен је, учествујући на трибини Центра за стратешке студије у Вашингтону, рекао да су то рокови који би могли да се постигну у идеалној ситуацији, али је нагласио да је пред БиХ мноштво реформи – од уставних до реформе правосуђа.

Високи европски званичник је казао да би, након што Хрватска следеће године постане чланица ЕУ, требало очекивати паузу од шест до осам година, док следећа држава не буде ушла у Унију. Соренсен је изразио наду да ће БиХ постати функционална држава у наредном периоду, истакавши да ЕУ није заборавила ту земљу.

Постоји напредак у БиХ, али је неопходно извршити промјену Устава, да би то постала функционална држава , оцијенио је шеф делегације ЕУ.

На питање учесника трибине како ће политичке промјене у Србији утицати на ситуацију у БиХ, Соренсен је одговорио да је још сувише рано да се да оцјена. Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да ЕУ “није наивна” када је ријеч о безбједносној ситуацији у БиХ, имајући у виду напад на Амбасаду САД у Сарајеву. “Наравно да су нам та питања на уму”, рекао је Соренсен током дискусије о ситуацији у БиХ и европској перспективи земље, одржане јуче у вашингтонском Центру за стратешке и међународне студије.

Соренсен је навео да је питање уставних промјена у БиХ потребних за приступање ЕУ ствар процеса и да се не може тек тако одредити које реФорме и промјене треба да буду проведене.

“Желимо да имамо Функционалну државу . Зато су важни споразуми са ЕУ који захтијевају прилагођавање цијелог система до нивоа који је потребан. Када сваки дио споразума буде разрађен посебно, знаћемо које су то потребе за промјенама Устава и шта може бити урађено у пракси”, каже Соренсен.

Он је навео да је чињеница да у БиХ постоје два ентитета релевантна и да се не може мијењати.

“Функционисање државе је питање Функционисања економије како у ентитетима, тако и у дистрикту”, нагласио је Соренсен.Оставите одговор