СНСД: Ово је пролазни изборни застој

Извршни одбор је констатовао да је СНСД на локалним изборима у Републици Српској освојио 267.847 гласова за начелнике, што је за 13.875 гласова мање него 2008. године и 184.095 гласова за одборнике што је за 15.520 гласова мање него на локалним изборима прије четири године, саопштено је након сједнице ИО СНСД. – Без обзира што […]

субота, новембар 3, 2012 / 14:25

Извршни одбор је констатовао да је СНСД на локалним изборима у Републици Српској освојио 267.847 гласова за начелнике, што је за 13.875 гласова мање него 2008. године и 184.095 гласова за одборнике што је за 15.520 гласова мање него на локалним изборима прије четири године, саопштено је након сједнице ИО СНСД.

– Без обзира што се ради о скоро потпуном задржавању бирачког тијела Савеза независних социјалдемократа, овај резултат се може сматрати пролазним изборним застојем – смтрају у СНСД.

Наводи се да се губитак 22 начелничка мјеста у Републици Српској и освајање 36о одборничких мјеста, што је умањење за 94 одборника, уз чињеницу да је смањен укупан број одборничких мјеста у опшптинама, сматра релативним неуспјехом и резултат је мањих и мјестимичних унутрашњих слабости организационе инфрструктуре.

ИО СНСД је констатовао да је странка освојила највише одборничких гласова у 34 општине и заузео став да се у тим и у другим локалним скупштинама, гдје је то могуће, иде у коалицију са ДНС-ом и СП-ом. У Бијељини и Добоју СНСД ће бити опозиција. ИО сматра да је потребно да се у Приједору са ДНС-ом успостави одборничка коалиција и очекује коалиционо дјеловање са ДНС-ом у Новом Граду, Козарској Дубици и Градишци.

ИО СНСД је наложио провођење унутарстраначких избора у свим општинским организацијама гдје је изгубљено начелничко мјесто, укључујући и организације чији су одбори распуштени, као и у организацијама које статутарно треба да проведу изборе.

Овај орган тражи да се цјелокупна организација СНСД још снажније и потпуније окрене бирачима и грађанима и да са њима остварује перманентан контакт без издвајања и затварања општинске и мјесне организације, имајући увијек на уму да за СНСД гласају нашири слојеви становништва.

Од чланова странке у извршним органима и законодавним тијелима захтијеваће се понашање у складу са општом и ширком потребом штедње што укључује смањење возног парка и обуставу набавке у наредне двије године, осим редовних потреба полиције, смањење одборничких накнада и накнада посланицима и делегатима на свим нивоима. У складу са тим, потребно је извршити деакумулацију мјеста у управним и надзорним одборима и ограничити их на једно или евентуално два мјеста, уз смањење накнада. Новоизабрани одборници СНСД као и посланици и именовани функционери на свим нивоима могу да обављају само једну функцију, или изабрану или именовану, а изузетак може да се дозволи само одлуком надлежних органа СНСД. ИО или Предсјендик СНСД, искључиво могу донијети одлуку да се иде у трећу начелничку, посланичку и сваку другу кандидатуру или именовање.

Изражена је пуна подршка потписаном споразуму са СДП-ом и подржава постигнуте појединачне договоре све до њихове реализације кроз институције система. У том процесу Предсједник и руководство СНСД-а имају пуну подршку и овлаштења, каже се у саопштењу.

Имајући у виду шпекулације око избора у Сребреници Извршни одбор СНСД-а сматра да не треба приступити конституисању скупштине општине Сребреница ИО СНСД тражи да се одрже нови локални избори у општини Сребреница и позива странке из Републике Српске на заједничко дјеловање у том правцу, стоји на крају саопштења.0 КОМЕНТАРА

 1. Кад претендујете да освојите много више него некад прије, а освојите много мање, онда то није застој, него пад, то би могао да сконта и Гвидо Приказа из Праћишта (иде у шести основне, а има 26 година). У који би разред онда требали ићи они који су овај изборни резултат црвених окарактерисали као застој?.B-)B-)B-)

 2. Малкице ви лажуцкате лопуже. Кад не ваља правите поређење са истим изборима а кад је добро са претходним. Ви сте добро попушили и то је преко 60.000 гласова од избора 2010.Кренулите драги другови на пут без повратка а ми сви остали ћемо се потрудити да ваша кола оду у провалију јер им је тамо и место. Нису мени криви ови „челници“ већ ви обични који као идиоти слепо слушате великог „вођу“ а он не краде већ отима и стално прича како има вашу подршку. Људи умро је Тито, Слобо,Рашо је полу мртав, а ви и даље идолопоклонство. Погледајте како живите шта вам једу дјеца, како су обучена, ко од вас ради и ако ради колика му је плата? Ово је зло које мора да оде.

 3. За надати се да је ово пролазни застој у мозгу овог народа, да вас збрише да се више никад такви не појаве.

  Каже се, „свако зло за неко добро“!
  Не пружа се у историји често прилика, да се тако јасно одслика шта је „жито а шта кукољ“, као у ратним дешавањима.
  Ми то тзв.“добро у злу“, нисмо искористили.
  Нама је кукољ испливао на површину и толико се намножио, да се бојим да ће опет много здравог жита страдати док се он очисти, а њива се мора очистити.

Оставите одговор