Сложили се Срби и Хрвати: Хадезеови морају у власт

Формирање власти на нивоу БиХ без представника два ХДЗ-а, које је најавила СДП, неће проћи, јер тај потез представља кршење Дејтонског споразума, Устава и Изборног закона БиХ, сматрају представници водећих хрватских и српских странака. Коментаришући најаву премијера Федерације БиХ (ФБиХ) Нермина Никшића да ће се веома брзо формирати власт на нивоу БиХ, али да је […]

уторак, април 5, 2011 / 09:37

Формирање власти на нивоу БиХ без представника два ХДЗ-а, које је најавила СДП, неће проћи, јер тај потез представља кршење Дејтонског споразума, Устава и Изборног закона БиХ, сматрају представници водећих хрватских и српских странака.

Коментаришући најаву премијера Федерације БиХ (ФБиХ) Нермина Никшића да ће се веома брзо формирати власт на нивоу БиХ, али да је нереално очекивати да се о таквој опцији разговара са два ХДЗ-а, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић каже да се власт у БиХ на свим нивоима мора формирати у складу са изборним резултатима.

Човић је "Гласу Српске" рекао да ће све до тада бити проблема у ФБиХ.

Лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић каже да су "изјаве неуставног премијера ФБиХ" реалне таман толико колико је легална и власт у овом ентитету.

"Услов да би нека странка могла бити партнер у разговорима је да престане са рушењем уставног поретка", рекао је Љубић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић каже да ова странка остаје при споразумима са СДС-ом и два ХДЗ-а.

"Нећемо прихватити деструктивно дјеловање СДП-а против интереса БиХ и конститутивних народа. Извјесно је да ће се за власт на нивоу БиХ морати пронаћи заједнички језик са два ХДЗ-а", рекао је Продановић.

Лидер СДС-а Младен Босић каже да они који су успјели да формирају власт у ФБиХ примјеном политичке силе веома лако могу да покушају исто и на нивоу БиХ.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић изјавио је да очекује да ће се веома брзо формирати власт на нивоу БиХ и да њу треба да чине странке које имају парламентарну већину у Народној скупштини РС и Парламенту ФБиХ, али додаје да је нереално очекивати да се о таквој опцији разговара са два ХДЗ-а.Оставите одговор