Сложена држава

Сложена држава представља тип државног уређења у којем, у мањем или већем обиму наилазимо на уже или шире територијалне организације политичке власти које и саме имају карактер држава. Овај облик није познат од јуче већ је био примјењиван у организационом смислу и у старој Грчкој а у савременој политичкој организацији је врло присутан у свим […]

уторак, јун 7, 2011 / 11:57

Сложена држава представља тип државног уређења у којем, у мањем или већем обиму наилазимо на уже или шире територијалне организације политичке власти које и саме имају карактер држава.

Овај облик није познат од јуче већ је био примјењиван у организационом смислу и у старој Грчкој а у савременој политичкој организацији је врло присутан у свим дијеловима свијета.

Као примјер сложене државе обићно се узима савезна држава или систем са врло развијеном територијалном и политичком аутономијом. У сваком случају суверенитет на савезном нивоу извире из саставница сложене државе те она себи у надлежност може да стави само оно што јој делегирају чланице.

Овакав облик државе је познат и у теорији и пракси организовања само изгледа да то нико није казао политичким представницима (посебно Бошњака) у Сарајеву. Они би на сваки начин да праве одавно превазиђени модел гдје желе да централизују СиС (све и свашта), а о поштовању елемента нема ни говора.

Развој сваког друштвеног система представља стални динамички процес у коме нема мјеста за окоштале и застарјеле форме организовања. Сложена држава као прелаз од застарјелог модела ка савременој асоцијацији народа и регија представља могућ модел за миран развој у многим регионима.

У процесу развоја организације у БиХ а посебно доношења њених кључних политичко правних докумената не треба изгубити из вида да и теоретски и практично постоји модел за организацију сложене државе. У овом случају од садашњих десет заједничких функција било би добро да се дефинише највише шест, али да оне функцинишу на добробит свима, а не само једном дијелу.

Било каква доминација над Републиком Српском и српским народом једноставно није више могућа и било би веома добро да то схвате и у Сарајеву али и појединим међународним круговима. На тај начин би допринијели стабилизацији и бржем развоју.Оставите одговор