Словенија преузима Одбор министара СЕ

ЉУБЉАНА – Словенија ће данас у Мадриду од Шпаније преузети полугодишње председавање Одбором министара Савета Европе. Министар спољних послова Словеније Самуел Жбогар ће представти словеначке приоритет председавања који произилази и из обавеза последњег самита Савета Европе у Варшави 2005.године. Међу њима су подстицање владавине права на државном и међувладином нивоу, промоција људских права, јачање демократских […]

уторак, мај 12, 2009 / 10:09

ЉУБЉАНА – Словенија ће данас у Мадриду од Шпаније преузети полугодишње председавање Одбором министара Савета Европе.

Министар спољних послова Словеније Самуел Жбогар ће представти словеначке приоритет председавања који произилази и из обавеза последњег самита Савета Европе у Варшави 2005.године.

Међу њима су подстицање владавине права на државном и међувладином нивоу, промоција људских права, јачање демократских стандарда и владавине права у југоисточној Европи, права Рома и етничких мањина, заштита права деце, и други приоритети.

Словенија ће се и даље залагати за наставак реформе Европског суда за људска права, која треба да побољша његову ефикасност.

Данашње заседање ће, поред осталог, обележити расправа о конфликту Грузији и о стању демократије у Европи, посебно у Белорусији.

Министри ће се, поред осталог, подсетити и на 60.годишњицу Савета Европе који има 47 земаља-чланица.

Словенија ће председавати Саветом Европе до 18. новембра када ће задатак предати Швајцарској.

У току словеначког председавања ће бити одржано око 50 састанака и манифиестација у Љубљани, Стразбуру и у другим градовима.Оставите одговор