Њемачки бизнисмен продавао ракетни материјал Ирану

КОБЛЕНС – Њемачки бизнисмен осуђен је на шест година затвора након што је признао да је продао Ирану 16 тона висококвалитетног графита за изградњу ракета, јавила је агенција ДПА. Судије у западном граду Кобленцу кажу да је 63-годишњи бизнисмен пребацивао графит у Иран преко Турске у периоду између 2005. и 2007. године. Испорука је прекинута […]

понедељак, мај 11, 2009 / 12:00

КОБЛЕНС – Њемачки бизнисмен осуђен је на шест година затвора након што је признао да је продао Ирану 16 тона висококвалитетног графита за изградњу ракета, јавила је агенција ДПА.

Судије у западном граду Кобленцу кажу да је 63-годишњи бизнисмен пребацивао графит у Иран преко Турске у периоду између 2005. и 2007. године.

Испорука је прекинута када су, реагујући на дојаву, турски цариници зауставили камионе у којима је било 10 тона графита.

Њемачки бизнисмен је прекршио закон који забрањује извоз илегалног оружја тако што је у службеним документима навео да се ради о ниско квалитетном графиту.

Од 2007. године влада мора да провјери испоруку и ниско квалитетног графита у Иран.

Њемачка обавјештајна служба вјерује да је графит купљен за ирански ракетни програм.

Вјерује се да Техеран тајно развија нуклеарно оружје које може послужити као бојево пуњење за ракете средњег и дугог домета.

Врхови ракета често се праве од графита, једне врсте угљеника.

Осуђени је био извршни директор компаније која се бавила трговином графита. Он је био у притвору од прошлог јуна, а тужилаштво је предложило високу затворску казну.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *