Словенија: Дозволе боравка странцима као наљепнице

Словенија ће од сутра почети издавати дозволе за боравак у облику исказнице за грађане трећих држава који нису чланови породице словеначких држављана или држављани држава чланица Европске уније, јавио је дописник Агенције ОНАСА. Дозвола је израђена у складу са Уредбом Савјета ЕУ о јединственом облику дозволе за боравак за држављане трећих држава, речено је на […]

среда, мај 18, 2011 / 17:20

Словенија ће од сутра почети издавати дозволе за боравак у облику исказнице за грађане трећих држава који нису чланови породице словеначких држављана или држављани држава чланица Европске уније, јавио је дописник Агенције ОНАСА.

Дозвола је израђена у складу са Уредбом Савјета ЕУ о јединственом облику дозволе за боравак за држављане трећих држава, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Словеније.

Странцу ће нови облик дозволе за боравак омогућити лакше и сигурније пословање, јер је ријеч о документу који је мањи, посједује савремену заштиту и безконтактни чип са биометријским подацима лица и отисака прстију, рекла је директорка Директората за миграцију и интеграцију Нина Грегори.

Дозволу за боравак држављанин треће државе може користити за доказивање законитости боравка у Словенији и доказивање истовјетности, а заједно са пасошем и за прелазак државне границе.

Важност исказнице дозволе за боравак је код дозволе привременог боравка једнака важности дозволе за привремени боравак и код дозволе за стални боравак износи највише десет година, а означена је на исказници.

Дозволе привременог боравка, које су издате у облику наљепнице важе до истека важења дозволе, а дозволе сталног боравка издате у облику наљепнице и картона моћи ће се користити још двије године.

На тај начин ће странац, који има дозволу сталног боравка издату у облику наљепнице или картона морати је замијенити у управној јединици до 18.маја 2013.године.

Цијена исказнице износи дванаест евра, а управна такса између 35 и 81 евра.

Странац ће на тај начин за нову дозволу боравка морати платити 47 евра за привремену дозволу и 93 евра за сталну дозволу.Оставите одговор