Шкрбић: Морамо спријечити гојазност дјеце

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да истраживања показују да је четвртина дјеце до пет година живота у Српској преухрањена. “Морамо нешто учинити уколико желимо да спријечимо све оно што су неке западне земље већ прошле, јер већ сада имамо земље у транзицији које полако улазе у епидемију неадекватне исхране […]

четвртак, мај 17, 2012 / 10:54

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да истраживања показују да је четвртина дјеце до пет година живота у Српској преухрањена.

“Морамо нешто учинити уколико желимо да спријечимо све оно што су неке западне земље већ прошле, јер већ сада имамо земље у транзицији које полако улазе у епидемију неадекватне исхране гдје је све истакнутији проблем гојазности и недовољне физичке активности”, рекао је Шкрбић.

Он је додао да то узима данак кроз епидемију хроничних незаразних обољења, гдје драстично расту дијабетес, кардио-васкуларна обољења, али и друге болести у вези са тим, укључујући малигна и респираторна обољења.

Прије презентације документа “Политике унапређивања исхране дјеце до пет година живота у РС”, Шкрбић је рекао новинарима да ова политика подразумјева мултисекторски приступ и одговорност свих.

“Ова политика ће своју практичну примјену наћи кроз центре за рани раст и развој, амбуланте породичне медицине, Институт за јавно здравство и остале институције у здравству кроз активности промоције здравља и исхране и физичке активности”, појаснио је Шкрбић.

Он је додао да је у плану увођење и фитнеса у физичко образовање у основним школама да би се физичка активност приближила сваком дјетету.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите и предсједник Савјета за дјецу РС Амела Лолић рекла је да ова политика представља свеобухватан документ како даље дјеловати на побољшању исхране дјеце до пет година у свим аспектима, квалитета и сигурности исхране и других елемената.

“Истраживања показују да је четвртина дјеце до пет година живота у Српској преухрањена, те је неопходно предузимати различите мјере, између осталог, израдити стандарде и нормативе за исхрану предшколске и школске дјеце”, додала је Лолићева.

Она је навео да је циљ ове политике да Влада Републике Српске, а посебно надлежна министарства, што боље координишу активностима на унапређењу исхране.

Представник УНИЦЕФ-а у БиХ Флоренс Бауер рекла је да су истраживања која су претходила састављању Политике показала да је у Српској присутан недостатак дојења мајчиним млијеком, јер мање од 20 одсто дјеце доји током првих шест мјесеци живота.

“Око три одсто дјеце пати од заостајања у физичком расту, првенствено због неадекватне исхране што негативно утиче и на физички раст, али и на когнитивни развој дјеце”, додала је Бауер.

Она је навела да је за правилан развој дјетета најбитније да буде искључиво дојено мајчиним млијеком барем првих шест мјесеци живота, након чега му треба нудити разноврсне намирнице које у себи имају витамине, протеине, микроелементе, као и жељезо.

“Истраживање је показало висок ниво недостатка жељеза код дјеце, што може имати нагативан утицај на капацитет дјета при учењу, памћењу и менталном развоју”, додала је Бауер.

“Политике унапређивања исхране дјеце до пет година живота у РС” израдило је Министарство здравља и социјалне заштите Српске уз подршку УНИЦЕФ-а. /0 КОМЕНТАРА

 1. Важно је да је шкрбићево мимистарство израдило „пројекат“ о исхрани деце и да је за то неко у џеп стрпао добре паре, уместо да се тај новац плански уложио у стварну здраву исхрану деце, школске и предшколске. Мислиш ли, шкрбићу, да тој нашој наводно дебелој деци, треба смањити оброке да би она била здравија? А јеси ли набавио вакцине за првачиће?

 2. Пропао стуктурални дијалог, пропао попис, пропао покушај елиминације Злаје, отпала 4 министарства, аеродроми, аутопутеви, термо, хидро и нуклеарне електране, туристичка насеља, бла-бла, сад се почињемо бавити питањима од виталног националног интереса, дебљином, е мој министре, ајд да успут приупитам министра, да ли је икад окончао пројекат изградње 26 лудара у РС, ако јесте, макар ћемо га по том запамтити?
  Ајмо организовати један референдум о питањима дебљине…:P:P

 3. Невиђен безобразлук и лицемерје!

  Увешће фитнес – ево крстим се и левом и десном.

  Уништили су и растурили афирмисане клубове, који су традиционално окупљали на стотине клинаца енормним ценама за фискултурне сале, а убацивали рекреативце са гајбама пиве на рекреацији, физичко васпитање у школама раде наставници и професори у ципелама и фармеркама, неретко и полупијани. Афирмација спорта је нула.
  Ако ниси „њихов“ можеш бити супер таленат, шампион, не постојиш…,Колико и на што им је потрошио силне паре онај метузалем, бивши им министар за омладину и спорт.

  Који кретени су зајашили овај народ…,

  x-(

 4. Sta je ministarstvo zdravlja i socijalne zastite uradilo da roditelji bolesne djece ne apeluju da im se dodijeli pomoc da bi njihova djeca prezivjela? Juce smo imali na Frontalu jedan takav apel oca dva tesko bolesna djeteta. Oni nemaju osnovnih uslova za zivot.
  Ministre Skrbicu, pomozite ovoj porodici!
  HELP!
  Predsjednice, jesi li se vratio sa bala iz Srbije? Pomozi porodici Vujnovic!
  Ako neces da pomognes bolesnoj djeci iz svoga dzepa, ali otvori onu nasu kasu ciji su kljucevi kod tebe pa pomozi ovoj porodici.
  Svemocan si, zaposli im oca da moze da hrani svoje teskobolesne sinove.

Оставите одговор