08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Скоро 4500 година: Откривен најстарији гроб у Семберији

Музеј Семберије, у сарадњи са Институтом за оријенталну и европску археологију Аустријске академије наука, спроводи археолошка истраживања гробних хумки на локалитету Ново Село код Бијељине.

четвртак, 29 новембра, 2018 / 11:05

Након геофизичких истраживања потврђено је да се ради о вјештачким структурама, а даље истраживање је пронашло земљану хумку, за коју се показало да је ријеч о вишеслојном укопном мјесту.

Најмлађи гробови у горњем слоју припадају средњем вијеку (12-13. стољеће). Испод њега је откривен и један паљевински гроб из касног бронзаног доба, док средишње мјесто у гробној хумци заузима гроб из периода раног бронзаног доба, стар од 4000 до 4500 година.

То је до сада најстарији познати скелетни гроб у Семберији, а специфичан је по платформи од облутака на коју је положен покојник у згрченом положају.

Прелиминарне антрополошке анализе показују да се овдје сахрањена жена која је у тренутку смрти имала између 21 и 27 година. Резултати археолошких ископавања показали су и да се ради о ритуалном мјесту које је омеђено јарком.

Будуће анализе показаће тачну старост пронађених гробова, као и остале информације о сахрањеним особама, укључујући начин исхране, поријекло и болести. Ископавања ће бити настављена и следеће године на овом, као и на сусједном локалитету у Мухаринама, гдје се налази гробна хумка сличних димензија.

Радови су спроведени уз помоћ Оружаних снага БиХ и Пољопривредног добра „Семберија“ на чијем земљишту се налази локалитет, саопштено је из Музеја Семберије.

View this post on Instagram

У Новом Селу код Бијељине откривена је гробница чија старост се процјењује између 4000-4500 година. То је до сада најстарији познати скелетни гроб у Семберији, а специфичан је по платформи од облутака на коју је положен покојник у згрченом положају. Истраживана је земљана хумка за коју се показало да је ријеч о вишеслојном укопном мјесту. Најмлађи гробови припадају средњем вијеку (12-13. стољеће), откривен је и један паљевински гроб из касног бронзаног доба, док средишње мјесто у гробној хумци заузима најстарији гроб, из периода раног бронзаног доба. #Bijeljina #semberija #arheologija #bronzanodoba #bronzeage #archeology

A post shared by фронтал.СРБ (@frontalrs) onОставите одговор