Скоро 4500 година: Откривен најстарији гроб у Семберији

Музеј Семберије, у сарадњи са Институтом за оријенталну и европску археологију Аустријске академије наука, спроводи археолошка истраживања гробних хумки на локалитету Ново Село код Бијељине.

четвртак, новембар 29, 2018 / 11:05

Након геофизичких истраживања потврђено је да се ради о вјештачким структурама, а даље истраживање је пронашло земљану хумку, за коју се показало да је ријеч о вишеслојном укопном мјесту.

Најмлађи гробови у горњем слоју припадају средњем вијеку (12-13. стољеће). Испод њега је откривен и један паљевински гроб из касног бронзаног доба, док средишње мјесто у гробној хумци заузима гроб из периода раног бронзаног доба, стар од 4000 до 4500 година.

То је до сада најстарији познати скелетни гроб у Семберији, а специфичан је по платформи од облутака на коју је положен покојник у згрченом положају.

Прелиминарне антрополошке анализе показују да се овдје сахрањена жена која је у тренутку смрти имала између 21 и 27 година. Резултати археолошких ископавања показали су и да се ради о ритуалном мјесту које је омеђено јарком.

Будуће анализе показаће тачну старост пронађених гробова, као и остале информације о сахрањеним особама, укључујући начин исхране, поријекло и болести. Ископавања ће бити настављена и следеће године на овом, као и на сусједном локалитету у Мухаринама, гдје се налази гробна хумка сличних димензија.

Радови су спроведени уз помоћ Оружаних снага БиХ и Пољопривредног добра "Семберија" на чијем земљишту се налази локалитет, саопштено је из Музеја Семберије.

https://www.instagram.com/p/BqwsE1RBrpc/?utm_source=ig_web_copy_linkОставите одговор