Државна умјетност: Ево прилике да сазнамо ко су писци из лектире

У посјету подручним и најудаљенијим основним школама града Бањалуке кренуће писци: Ранко Рисојевић, Ранко Павловић, Предраг Бјелошевић, Зоран Костић, Стевка Козић Прерадовић, Ранко Прерадовић, Милорад Телебак, Боро Капетановић, Миленко Стојичић, те пјесници за дјецу: Петар Ђаковић, Панто Стевић, Јелена Глишић, Јово Чулић, Вид Вицко Вукелић и други.

четвртак, 29 новембра, 2018 / 10:35

Част нам је обавијестити вас да ће Удружење књижевника Републике Српске 03. децембра започети реализацију пројекта Писци из читанки и лектире у посјети подручним и сеоским школама града Бањалука, а који је одобрен на конкурсу Града Бањалука.

Удружење књижевника РС овим пројектом жели да промовише своје истакнуте ауторе чија дјела су уџбеницима за основне школе и да истовремено помогне ученицима да у директном контакту са писцима лакше анализирају њихове пјесме, приче, романе…

Овим значајним пројектом који финансира са 70% трошкова град Бањалука, а са 30% УКРС из властитих средстава или донација, писци Удружења књижевника планирају да посјете удаљене сеоске и подручне основне школе гдје су ученици ријетко у прилици да се сусретну са својим омиљеним писцима.

Удружење књижевника РС ће приликом посјете основним школама поклонити њиховим библиотекама комплет књига објављених у издању Удружења у 2018. години као и књиге аутора учесника књижевних часова.
Наш циљ није само масовност, већ да се са писцима сретну и ученици основних школа које их броје тек по неколико десетина и чији ученици трпе неправду у односу на ученике већих мјеста или центара гдје су оваква дешавања уобичајена.

Планирали смо да пројекат започнемо 03. децембра у родном селу Петра Кочића у подручној основној школи «Петар Кочић» у Стричићима, а потом у централној школи у Хан Колима. Сљедећих дана у децембру мјесецу УКРС ће посјетити сљедеће сеоске основне и подручне школе: «Јован Дучић» у Залужанима, те подручне школе у Пријечанима и Куљанима; ОШ «Војислав Илић» у Крупи на Врбасу и подручну школу у Бочцу; ОШ «Мирослав Антић» у Бистрици и подручну школу у Первану; ОШ «Младен Стојановић» у Бронзаном Мајдану и Кмећанима; подручну ОШ «Свети Сава» школу у Павловцу; ОШ «Станко Ракита» у Врбањи; ОШ «Ђура Јакшић» у Шарговцу; ОШ «Свети Ћирило и Методије» у Пискавици; ОШ «Милан Ракић» у Карановцу; ОШ «Јанко Веселиновић» у Мишином Хану; ОШ «Милутин Бојић» у Поткозарју; подручну ОШ «Милош Црњански» у Мотикама; ОШ «Бранислав Нушић» у Српским Топлицама. У случају временских непогода, усљед којих би били спријечени да у децембру посјетимо најудаљеније основне школе, та посјета би се само пролонгирала за крај јануара или почетак фебруара.

Позивамо све медије који су у могућности, а достављаћемо термине неколико дана раније, да нам се придруже и пошаљу свог новинара и фотографа у основне школе у којима се буду одржавали књижевни часови.

Посебно бисмо Вас молили да своје представнике пошаљете 03. децембра у 10 часова у подручну школу «Петар Кочић» у Стричићима те у 11:30 часова у истоимену централну школу у Хан Колима када ће заједно са писцима бити пристуни и директор Републичког педагошког завода РС, г. Предраг Дамјановић, те представник Града Бањалука.

С поштовањем,
Предраг Бјелошевић,
предсједник УКРС