Сјеверна Македонија и Јужна Србија: Признали их, па се сад сикирају

Македонски пољопривредници ће од неочекиваног повећања царина на увоз прехрамбених производа од приштинских власти изгубити између два и три милиона евра, упозорила је Привредна комора сјеверозападне Македоније.

уторак, јул 24, 2018 / 09:52

Извоз македонских пољопривредних производа на Косово и Метохију након повећања царина за 30 одсто је минимизиран, а производи леже у магацинима или се нуде тржишту по багателним цијенама, пишу македонски медији.

Према подацима Царинске управе, током викенда извезен је само један камион, а у понедјељак су пут Косова и Метохије отишла четири шлепера са око 60 тона пољопривредних производа.

Прије увећања царина у јужну српску покрајину одлазило је и по четири камиона одређених врста воћа и поврћа.

Македонија са Косова не увози пољопривредне производе, а на Косово и Метохију је у првих шест мјесеци ове године извезла робу вриједности 40,3 милиона евра.

Прошле недјеље Приштина је увела веће царине на 21 врсту пољопривредних производа као привремену мјеру ради заштите домаће производње.

Одлуком приштинских власти, осим Македоније, погођени су и извозници пољопривредних производа из Србије, БиХ и Црне Горе, али ниједна земља није предузела ништа с циљем увођења контрамјера.

Први сусрет министара надлежних за пољопривреду и трговину заказан је за сутра у Београду.Оставите одговор