Сјеверна Кореја позвала агенцију нуклеарне контроле УН у посјету

Агенција УН за нуклеарне контроле саопштила је данас да је од Сјеверне Кореје добила позив да посјети ову земљу, три године послије протјеривања инспектора свјетске организације. Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да је добила писмо од власти у Пјонгјангу 16. марта и да се о детаљима још води расправа, пренио је Би-Би-Си. […]

уторак, март 20, 2012 / 06:21

Агенција УН за нуклеарне контроле саопштила је данас да је од Сјеверне Кореје добила позив да посјети ову земљу, три године послије протјеривања инспектора свјетске организације.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да је добила писмо од власти у Пјонгјангу 16. марта и да се о детаљима још води расправа, пренио је Би-Би-Си.

Сјеверна Кореја је прошлог мјесеца пристала да суспендује процес обогаћивања уранијума, као и нуклеарне пробе и тестове пројектила дугог домета у замјену за помоћ од 240 000 тона хране из САД.

Овај потез услиједио је три мјесеца након што је Ким Џонг Ун наслиједио на челу државе свог покојног оца Ким Џонг Ила.

Обећање Сјеверне Кореје да ће сарађивати са међународном заједницом доведено је у сумњу прошле седмице, када је Пјонгјанг објавио план о лансирању ракете са функционалним сателитом.

ИАЕА наводи да ће размотрити могућу посјету Пјонгјангу са "осталим заинтересованим странама", те да још није донесена никаква одлука.

Контролна агенција УН није објавила детаље из писма, па није познато колику ће слободу у раду имати инспектори свјетске организације уколико се врате и Сјеверну Кореју.Оставите одговор