Сјеверна Ирска: Демонстрације

У нередима, које су током ноћи у Сјеверној Ирској изазвали ирски националисти, повријеђена су 22 полицајца. Демонстранти су палили аутомобиле и бацали бензинске бомби због најављеног великог марша пробританских протестаната. Полиција је испалила пластичне метке и користила је водене топове да би растјерала око 200 демонстраната окупљених у западном дијелу Белфаста, гдје је већинско римокатоличко […]

уторак, јул 12, 2011 / 15:26

У нередима, које су током ноћи у Сјеверној Ирској изазвали ирски националисти, повријеђена су 22 полицајца.

Демонстранти су палили аутомобиле и бацали бензинске бомби због најављеног великог марша пробританских протестаната.

Полиција је испалила пластичне метке и користила је водене топове да би растјерала око 200 демонстраната окупљених у западном дијелу Белфаста, гдје је већинско римокатоличко становништво. Изгредници су током немира отели аутобус, запалили комби и мотоцикл.

Неколико десетина хиљада протестаната треба да учествује у данашњим маршевима обиљежава побједу из 1690. године краља Виљема од Оранжа, протестанта, над краљем Џејмсом, католиком, у бици код Бојна, која је осигурала надмоћ протестаната у Ирској.

Многи католици ове маршеве сматрају провокацијом и протести обиљежени насиљем често се дешавају у тренутку проласка кроз католичка предграђа.

Три деценије сукоба између протестантских лојалиста, који желе да Сјеверна Ирска остане дио Британије и републиканаца, већином католика, који желе да буду дио уједињене Ирске, подијелили су провинцију током периода познатог као "невоље".

Мировни споразум из 1998. године отворио је пут формирању заједничке владе лојалиста и републиканаца.

Стопа насиља је у значајном паду у протеклих неколико, али су мање наоружане дисидентске групе још активне у провинцији.Оставите одговор