Инспектори УИО појачали контроле захтјева за враћање ПДВ

Инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ почели су појачане контроле захтјева пореских обвезника за враћање ПДВ-а пошто је у првој половини године враћено 436 милиона марака, што је за 100 милиона марака више него у истом периоду прошле године. Пораст захтјева за враћање ПДВ-а од чак 30 одсто на полугодишњем нивоу није усклађен са привредним […]

уторак, 12 јула, 2011 / 15:29

Инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ почели су појачане контроле захтјева пореских обвезника за враћање ПДВ-а пошто је у првој половини године враћено 436 милиона марака, што је за 100 милиона марака више него у истом периоду прошле године.

Пораст захтјева за враћање ПДВ-а од чак 30 одсто на полугодишњем нивоу није усклађен са привредним кретањима у БиХ и постоји одређен број захтјева за враћање ПДВ-а и захтјева за порески кредит који нису у потпуности оправдани, сматрају у УИО БиХ.

Обвезницима за које се утврди да су захтјеве за враћање ПДВ-а и захтјеве за порески кредити подносили супротно законским прописима биће изречене одговарајуће казне.
Сви обвезници који послују у складу са законским прописима могу и даље рачунати на уредне и у складу са законским роковима извршене поврате ПДВ-а.

Из УИО- подсјећају да је Кривичним законом БиХ прописано да свако ко нетачно исказује податке у ПДВ пријави у износу изнад 10.000 марака и, уколико се то ради са намјером, а на бази фиктивног промета, чини кривично дјело и према обвезницима за које се утврди да су тако поступали биће поднијесени извјештаји Тужилаштву БиХ.